Commentary

Minister Oost Timor steunt uitroeiing haaien

donderdag, 21 Sep, 2017

Campagneleider in Oost-Timor en tevens directeur van Sea Shepherd Azië, Gary Stokes, reageert op de uitspraak van de minister van Landbouw en Visserij in de Timor Post van 21 september jl. De minister zegt daarin: ”Hong Long Company vangt geen beschermde haaien.”

Gedode haaien in het ruim van een van de geïnspecteerde schepen.

Acacio Guterres, de minister van Landbouw en Visserij van Oost-Timor heeft zichzelf duidelijk uitgesproken door publiekelijk de kant te kiezen van een als crimineel bekend staand buitenlands visserijbedrijf.

Beschermt de heer Guterres de natuurlijke hulpbronnen van de bevolking van Oost-Timor, zoals hij in zijn positie zou moeten doen? Hoe weet de heer Guterres dat de Hong Long-vloot geen beschermde haaien vangt? Gelooft hij ze gewoon op hun woord? In 2017 zijn beschermde haaisoorten aan boord aangetroffen. Strafrechtelijke vervolging bleef helaas uit. Hoe kan de minister claimen dat er nu geen beschermde haaien zijn gevangen? Hoe kan de minister van Landbouw en Visserij het standpunt innemen dat er geen beschermde haaien zijn gevangen, tenzij de totale vangst aan boord is gecontroleerd?

Guterres claimt dat de Hong Long vloot zich niet richt op haaien en als ze al haaien vangen, ze dat doet in overeenstemming met de wetgeving van Oost-Timor. Aangezien 90% van de vangst bestaat uit haaien, moge duidelijk zijn dat zijn verklaring niet correct is. Uit de visvergunning blijkt dat er gevist mag worden op ‘bodemvis, zeebaars en andere soorten’. Wij hebben nog nooit zo’n weinig gespecificeerde vergunning gezien en geen enkele verstandige visserijminister zou akkoord gaan met een dergelijke vage, open vergunning. Sea Shepherd heeft de vloot gefilmd, terwijl zij haar netten binnenhaalden en het kwetsbare koraalrif beschadigden. In de netten bleken vrijwel alleen haaien in te zitten.

De vloot werd op 9 september slechts kort geïnspecteerd door de nationale politie van Oost-Timor. Geadviseerd werd om een complete inspectie uit te voeren. Aangezien de ruimen vol lagen, zou een dergelijke inspectie een aantal dagen in beslag nemen. De vloot werd niet vastgehouden toen deze zich verplaatste en werd ook verder niet in de gaten gehouden. Daarom hield de Ocean Warrior van Sea Shepherd. de vloot 24 uur per dag in de gaten. De bemanning van de vloot bleef een aantal dagen benedendeks, vervolgens startte de hele vloot ‘s avonds de motoren om zonder duidelijke reden in de baai rondjes te varen. Wij kunnen geen andere reden bedenken dan dat ze op deze manier illegale vangsten in de diepere wateren net buiten de kust probeerden te dumpen. Dit is hetzelfde als een moordenaar toe te staan om zonder toezicht op de moordlocatie aanwezig te zijn om bewijsmateriaal te vernietigen. Als de heer Guterres daadwerkelijk zou hebben gehandeld in het belang van de bevolking van Oost-Timor, dan had hij na de inval op 9 september de mogelijkheid aangegrepen om de schepen zelf te bezoeken en opdracht te geven voor een complete inspectie. Hij heeft er echter voor gekozen om dat niet te doen.

De bevolking van Oost-Timor kan trots zijn op het initiatief van hun politiecommandant, Jorge Monteiro, en zijn team. Zij handelden wél in het belang van Oost-Timor en niet in dat van een particulier, crimineel buitenlands visserijbedrijf. Wij hopen dat, nu de heer Guterres zichzelf heeft uitgesproken in de lokale media, de president en de regering van Oost-Timor samen met de nationale politie alsnog zullen besluiten tot het uitvoeren van een volledig onderzoek. Het gaat dan niet alleen om onderzoek naar de activiteiten van de vloot van Hong Long, maar ook naar de intenties en loyaliteit van de heer Guterres. Het is namelijk duidelijk dat hij in dit geval niet handelt in het belang van zijn land. Het gaat om een criminele daad, geen administratieve actie, die door de aanklager zou moeten worden vervolgd. Wij vertrouwen erop dat de aanklager recht zal doen aan de bevolking van Oost-Timor.

Sea Shepherd is bezig met het samenstellen van een compleet rapport over de activiteiten van deze vloot, maar ook van een andere vloot, waaraan de heer Guterres een visvergunning heeft gegeven. Sea Shepherd heeft vastgelegd dat schepen van deze tweede vloot in hetzelfde gebied ten zuiden van Oost-Timor illegale drijfnetten gebruiken. In internationale wetgeving staat beschreven dat drijfnetten maximaal 2.5 km lang mogen zijn. Sea Shepherd heeft geconstateerd dat deze schepen netten van meer dan 10 km lengte gebruiken. Het verzamelde bewijsmateriaal is overgedragen aan de nationale politie.

Het rapport zal naar alle betrokken landen en handhavingsdiensten, inclusief Interpol, worden gestuurd. Sea Shepherd zal opnieuw vragen om assistentie van de Chinese overheid om deze illegale vissers voor het gerecht te brengen. In beide gevallen gaat het om particuliere bedrijven die misdrijven begaan en onnodige schade toebrengen aan de goede naam van China, met als enige doel het verhogen van de winst van de aandeelhouders. Vorig jaar ontdekte Sea Shepherd in de Indische Oceaan een vloot van zes schepen met illegale netten. Na aangifte bij het Chinese bureau voor visserij werd er actief gehandeld. China neemt illegale visserijactiviteiten zeer serieus en wij hopen dat dit land in deze twee zaken opnieuw tot actie zal overgaan.

Oost-Timor beschikt over een van de biologisch rijkste wateren op deze planeet. Het gaat om een onbedorven natuurlijke hulpbron die, mits goed beheerd, miljoenen kan opleveren voor de lokale economie. Eén persoon realiseert zich dat ook, dr. José Ramos-Horta, die het ecotoerisme voor Oost-Timor recent in Singapore heeft gepromoot. Op de vraag wat hij vond van de buitenlandse schepen die de lokale wateren plunderen, antwoordde de voormalige premier: “Gewetenloze, buitenlandse, commerciële visserijactiviteiten in Oost-Timor moeten worden gestopt. Het is een schande. Wij moeten onze natuurlijke hulpbronnen beschermen.”

 

De Ocean Warrior houdt de vissersvloot in de gaten.

Background Timeline History

In February of 2017 video footage surfaced of a transshipment of an estimated 43 tons of sharks between the Hong Long owned fleet of 15 vessels Fu Yuan Yu 9607 - 9621 and the mothership the Fu Yuan Yu Leng 999. All vessels are owned by the same company, despite the US Nasdaq listed Pingtan Marine Enterprises (PME), also based in Fuzhou, China, announcing to its shareholders that it owns the vessels operating under license in Timor Leste. Both Pingtan and Hong Long are owned by the same family.

In the drone footage of February 2017 CITES-listed sharks are clearly seen being loaded onto the mothership. An investigation was launched but for reasons that remain a mystery to most, the fleet were allowed to continue and the catch was allowed to leave Timor Leste despite public outcry.

This was when Sea Shepherd, amongst others, were asked to assist by the honorable Dr Jose Ramos Horta in April during a visit to Singapore. Sea Shepherd began a full investigation into the companies and their colorful background of illegal fishing. In 2014 Indonesian Fisheries Minister Ms Susi Pudjiastuti kicked Hong Long and Pingtan out of Indonesian waters for illegal fishing. These companies are still banned from fishing in Indonesian waters. As with most of these foreign fishing fleets, this just means that they move to the next target to exploit, Timor Leste.

In August 2017, the mothership from the February footage was detained inside the Galapagos National Park and the crew are now serving jail time in an Ecuadorian prison. Criminal activities again recorded.

Sea Shepherd dispatched its vessel the Ocean Warrior to come and document this fleets activity as Timor Leste has no means to watch over the fleets activity out of sight of land. On September 5th the Ocean Warrior documented the fleet hauling their bottom set gill nets 150km south of Timor Leste in the contested waters between Timor Leste and Australia that have recently reached a settlement.

The fleet headed north towards Timor Leste and the Ocean Warrior followed before heading to Dili to hand over the evidence to the authorities. This was when the PNTL asked for Sea Shepherd’s assistance to conduct a boarding of the vessels at anchor in Com to conduct a visual inspection and documentation. The inspection confirmed that the fleet were targeting sharks as the majority of their holds were full of sharks as widely seen in the pictures circulated around the worlds media.

RETURN TO THE APEX HARMONY - TIMOR LESTE CAMPAIGN PAGE

Delen