News

Operation Sola Stella concludes a successful campaign to combat illegal fishing in Liberia

donderdag, 18 Mei, 2017

Op 7 mei 2017 heeft Sea Shepherd Global Operation Sola Stella afgesloten, een gezamenlijke operatie in samenwerking met het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie om de illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde visserij (IOO) in de Republiek Liberia, West-Afrika, aan te pakken. Drie maanden van patrouilles op zee resulteerden in de arrestatie van vijf vaartuigen die in verband staan met IOO-visserij.

Liberian Coast Guard sailors train on board the MY Bob Barker. Photo: Alejandra Gimeno

Sinds 2 februari 2017 controleerde het Sea Shepherd-schip MY Bob Barker, samen met de Liberiaanse Kustwacht onder coördinatie van minister Brownie Samukai, de kust van Liberia met tien matrozen van de Liberiaanse Kustwacht aan boord. De matrozen hadden het gezag om te controleren, te inspecteren en schepen die in strijd waren met de Liberiaanse wet te arresteren. Ook waren er twee Israëlische maritiem experts aan boord.

Vóór de aankomst van de MY Bob Barker in Liberia heeft de vissersgemeenschap van Harper, een Liberiaanse stad aan de grens met Ivoorkust, geklaagd over bijna dagelijkse invallen door buitenlandse industriële trawlers die illegaal vissen.

"De Liberiaanse Kustwacht beantwoordde de oproep van Liberia's traditionele vissers, door samen te werken met Sea Shepherd Global om onze zeeën van de stropers terug te nemen. Met de arrestatie van vijf schepen hebben we een duidelijke boodschap gestuurd: als u naar Liberia komt om illegaal te vissen, dan wordt u gearresteerd," zei de geachte minister Brownie Samukai.

The FV Star Shrimper XXV arrested in Liberia. Photo: Alejandra Gimeno

Een van de gearresteerde vaartuigen was de FV Star Shrimper XXV uit Nederland, varend onder de Nigeriaanse vlag, een garnalenschip dat door het Amerikaanse ministerie van Staten werd gecertificeerd om garnalen naar de VS te exporteren wegens hun gebruik van maatregelen om bijvangst (waaronder schildpadden) te verminderen. De FV Star Shrimper XXV werd aangetroffen in de Liberiaanse wateren zonder een geldige visvergunning en zonder de wettelijk vereiste Turtle Excluder Devices (TED's), die nodig zijn volgens het certificeringsschema.

Sea Shepherd heeft de Liberiaanse Kustwacht ook geholpen om een ​​gekoeld vrachtschip te arresteren voor identiteitsfraude en IOO-visserij. Dit vrachtschip werd gearresteerd voor het overleggen van een valse identiteit aan de Liberiaanse havenautoriteiten, met de intentie 460 ton ongedocumenteerde visvracht te ontladen.

The Lian Run, a 'reefer' arrested in Liberia. Photo: Alejandra Gimeno

Drie andere vaartuigen werden gearresteerd voor een lange lijst van overtredingen, variërend van vissen zonder vergunning tot illegale overlading en daarbij poging tot omkoping van een politieagent.

"In de laatste maand van het patrouilleren van de Liberiaanse wateren heeft Sea Shepherd geen IOO-visserijactiviteiten aangetroffen, wat aangeeft dat de wetshandhaving op zee een afschrikkend effect heeft. De arrestatie van vijf schepen en de afschrikking van verdere criminaliteit spreekt tot het succes van Operation Sola Stella en de professionaliteit van de Liberiaanse Kustwacht. We zijn trots op ons succesvolle partnerschap met de regering van Liberia en zijn van plan om onze gemeenschappelijke strijd tegen de IOO-visserij in de toekomst verder voort te zetten," aldus campagneleider Peter Hammarstedt.

Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor IOO-visserij, die wel tot 40% van de visvangst in West-Afrikaanse wateren uitmaakt. De campagne hielp Liberia te vechten tegen de illegale buitenlandse industriële vaartuigen die in haar wateren opereren en de zes zeemijlen vanaf de kust te beschermen, die zijn gereserveerd voor levensonderhoud, ambachtelijke en semi-ambachtelijke visserij, waar 33.000 Liberianen werkzaam in zijn.

In 2016 heeft Sea Shepherd samengewerkt met de regering van Gabon voor Operation Albacore, dat resulteerde in meer dan 40 vissersvaartuiginspecties op zee en de daaropvolgende arrestatie van drie IOO Congolese visserstrawlers en een Spaanse longliner. Operation Sola Stella is een voortzetting van de inzet van Sea Shepherd Global om samen te werken met nationale regeringen om de IOO-visserij te beëindigen.

Meer informatie over Operation Sola Stella: http://bit.ly/2lP0Ann

Watch video (below):

Delen