News

Katten als lunch op gearresteerde trawlers

maandag, 31 Okt, 2022

Aan boord van een van de twee visserstrawlers die voor de kust van West-Afrika werden gearresteerd door een detachement van de Liberiaanse kustwacht, gestationeerd aan boord van het Sea Shepherd Global-schip Age of Union, zijn vier katten aangetroffen die als voedsel voor de bemanning waren bedoeld.

Liberian Coast Guard board Guo Ji 831. Photo by Sea Shepherd Global. Scroll for more images.
Liberian Coast Guard on the deck of Guo Ji 831. Photo by Manuel Lopez / Sea Shepherd Global.
Liberian Coast Guard on board arrested trawler with Age of Union in background. Photo by Sea Shepherd Global.
Octopus on the trawl deck of Guo Ji 831. Photo by Manuel Lopez / Sea Shepherd Global.
Age of Union from bridge window of arrested trawler. Photo by Sea Shepherd Global.

Op 27 september gingen matrozen van de Liberiaanse kustwacht, bijgestaan ​​door Sea Shepherd Global, aan boord van een trawler die zijn identiteit niet doorgaf via het automatisch identificatiesysteem (AIS), een verplicht tracking systeem dat de identiteit en positie van een schip kenbaar maakt op zee.

Bij het aan boord gaan van het schip identificeerden kustwachtinspecteurs de trawler als Guo Ji 831 en ontdekten ernstige schendingen van de maritieme veiligheid en levensomstandigheden.

“De levensomstandigheden van de Liberiaanse bemanning was erbarmelijk. Ze werden gedwongen te slapen op vuile matrassen en op platte kartonnen dozen, omringd door kakkerlakken, terwijl de buitenlandse officieren comfortabele bedden hadden. De muren waren glad van de natte schimmel en het water liep de slaapruimte van de bemanning binnen door patrijspoorten die niet waterdicht waren”, zei Thomas LeCoz, kapitein van Age of Union. Aan boord van het schip werden verder vier katten gevonden.

“Het is niet ongebruikelijk dat een schip een scheepskat heeft om ratten aan boord te vangen. Maar mij werd duidelijk gemaakt dat deze vier bestemd waren voor menselijke consumptie om afwisseling te brengen in de dagelijkse maaltijd (namelijk vis dat de vissersmeester ongeschikt achtte voor verkoop). Ze aten katten als lunch. Het was een gruwelschip."

Peter Hammarstedt, Sea Shepherd Global Director of Campaigns
Liberian Coast Guard with Age of Union in the background. Photo by Sea Shepherd Global.
Cooking area for crew on Guo Ji 831. Photo by Manuel Lopez / Sea Shepherd Global.
Hygienic conditions on board arrested trawler. Photo by Sea Shepherd Global.
Baby octopus in the trawl net of Guo Ji 831. Photo by Manuel Lopez / Sea Shepherd Global.

Ondanks de naam Guo Ji 829 op de romp, gaf de trawler zijn naam als Zhe Dond Yu 83032 op zijn AIS. Er bestaat echter geen schip met de naam Zhe Dond Yu 83032. Bij inspectie bleek dat zeer belangrijke voorzieningen op het schip niet meer in orde waren, variërend van ontbrekende brandslangen tot onbruikbare brandblussers. Ook werd een paspoort aangetroffen voor een bemanningslid dat niet aan boord was. Het schip werd gearresteerd.

Vorig jaar werkte de Age of Union samen met de Liberiaanse kustwacht om twaalf mensen te redden toen een veerboot zonk voor de Liberiaanse kust. Veel passagiers zijn verdronken, waaronder kinderen, omdat de Niko Ivanka niet voldoende drijfmiddelen had voor alle mensen aan boord.

 "Leden van mijn kustwacht zagen uit de eerste hand de gevolgen van schepen die in strijd met de Safety of Life at Sea Convention opereerden, toen ze vorig jaar twaalf zielen van een gezonken veerboot redden. De Liberiaanse kustwacht kan en zal niet accepteren dat schepen in Liberiaanse wateren opereren, waarbij winst boven veiligheid wordt gesteld en zal daarom elk vissersvaartuig arresteren dat niet voldoet aan de Liberiaanse wet," zei Liberia's minister van Nationale Defensie, de eervolle majoor Gen (Ret.) Daniel Ziankhan. 

Guo Ji 831 arrested in the Port of Monrovia. Photo by Sea Shepherd Global.

Over Operatie Sola Stella 

Sinds 2017 werkt Sea Shepherd Global samen met de Liberiaanse kustwacht om illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IUU) visserij te bestrijden door middel van gezamenlijke patrouilles op zee onder leiding van Liberia's minister van Nationale Defensie, de eervolle Maj Gen (Ret.) Daniel Ziankahn. Tot op heden zijn 21 schepen gearresteerd voor illegale visserij en andere misdrijven. 

Op 11 februari 2019 ontving Sea Shepherd Global de Distinguished Service Order (DSO) van de Liberiaanse president Dr. George Manneh Weah als erkenning voor het succes van Operatie Sola Stella. De DSO is de hoogste militaire onderscheiding die wordt gegeven door het ministerie van Nationale Defensie en de strijdkrachten van Liberia, als erkenning voor uitzonderlijke dienst aan de Republiek Liberia. 

Age of Union with arrested Guo Ji 829. Photo by Sea Shepherd Global.
Delen