News

Berucht stropersschip gearresteerd in Liberia

woensdag, 21 Mrt, 2018

Een wegens het plunderen van de Antarctische wateren van Antarctische en Patagonische tandvis, berucht stropersschip, werd op 13 maart in Liberiaanse wateren gearresteerd door de Liberiaanse kustwacht, in samenwerking met Sea Shepherd.

IUU Task Force van Sea Shepherd ondersteunt de Liberiaanse kustwacht bij het aan boord gaan van de F/V Hai Lung.

De F/V Hai Lung, bekend bij de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) onder de vroegere naam 'Kily', voer door Liberiaanse wateren toen het werd aangehouden en geïnspecteerd door een team van de Liberiaanse kustwacht en Sea Shepherd.

Opererend onder een lange lijst van verschillende namen zoals 'Yele', 'Ray', 'Kily', 'Constant', 'Tropic' en 'Isla Graciosa' is de F/V Hai Lung een berucht vissersschip dat op de zwarte lijst is gezet door diverse regionale organisaties voor visserijbeheer, waaronder CCAMLR, SEAFO en NEAFC. Als gevolg hiervan is het schip de toegang tot havens in Togo en Angola ontzegd, en onofficiële bronnen beweren dat het in Nigeria werd vastgehouden omdat het vorig jaar zonder toestemming de Nigeriaanse wateren was binnengekomen.

Eenmaal aan boord van de F/V Hai Lung, ontving de Liberiaanse kustwachtofficier vervalste documenten waarin werd beweerd dat de F/V Hai Lung als een vissersvaartuig van de Republiek Indonesië stond geregistreerd. Het Certificaat van Nationaliteit werd naar verluidt uitgegeven op 8 augustus 2017 in Jakarta, Indonesië door een hoge ambtenaar van het Ministerie van Transport die al lang was overgeplaatst naar een andere overheidsfunctie. Het Indonesische ministerie van Maritieme Zaken en Visserij heeft geen gegevens van het vaartuig in hun gegevensbestanden.

Het vervalste Certificaat van Nationaliteit maakt van de F/V Hai Lung een schip 'zonder nationaliteit', onderhevig aan beslaglegging overal ter wereld, ook op volle zee.

Liberiaanse kustwacht neemt gezag van de F/V Hai Lung over.

"Om vele schendingen, waaronder niet het minst van alle ontduiking van justitie in Nigeria door het omkopen van de Maritime Security Police, heeft de Liberiaanse kustwacht besloten de F/V Hai Lung te arresteren en aan de ketting te leggen in de haven van Monrovia in afwachting van nader onderzoek ".

Zijne Excellentie De heer Daniel Ziankahn, Liberiaanse minister van Nationale Defensie
Kleine boot van Sea Shepherd staat de Liberiaanse kustwacht bij om de F/V Hai Lung te achtervolgen.

De eigenaar van de F/V Hai Lung wordt verondersteld de Spanjaard Argibay Perez te zijn, een beruchte tandvisstroper die behoort tot de "Galicische maffia", een groep die is veroordeeld voor misdaden in zowel La Réunion (Frankrijk) als Australië. In 1999 concludeerde het Hooggerechtshof van West-Australië over de beboeting van de heer Perez dat "de aanvrager zes misdrijven heeft begaan die van ernstige aard zijn en waar het criminaliteitsniveau hoog was".

Argibay Perez heeft ook banden met de F/V Viking, een schip dat in 2013 een Interpol Purple Notice ontving voordat het werd gearresteerd en tot zinken werd gebracht door de Indonesische marine in 2016.

"Aan boord van de F/V Hai Lung ontdekte het Liberiaanse kustwachtteam een ​​contactregister met meer dan een dozijn beruchte tandvisstropers waaronder twee die beter bekend staan als "the Bandit Six": de F/V Viking en de F/V Thunder, beide op de lijst van Interpol Purple Notices, voordat ze werden vernietigd. Dit laatste schip was een schip dat mijn bemanning en ik 110 dagen lang achtervolgden voordat het in de Golf van Guinea in april 2015 ten onder ging. Sinds Indonesië een wereldleider is in het de kop in drukken van illegale visvangst, is het zowel gedurfd als beledigend, dat de F/V Hai Lung probeerde Indonesische documenten te vervalsen", zei Sea Shepherd campagnedirecteur Peter Hammarstedt.

 

De kapitein van de F/V Hai Lung wordt ondervraagd door de Liberiaanse kustwacht.
De F/V Hai Lung in detentie naast de F / V Labiko 2, een ander berucht stropersschip dat vier maanden geleden werd gearresteerd.
Delen