News

Beruchte trawler uit National Geographic-serie gearresteerd in Liberia

maandag, 05 Sep, 2022

Een trawler uit de bekroonde National Geographic-serie Trafficked with Mariana van Zeller werd gearresteerd in Liberia nadat de Liberiaanse kustwacht, gestationeerd aan boord van het Sea Shepherd Global-schip Age of Union, aan boord ging.

Age of Union with dead bycatch of fishing vessel. Photo by Thomas Le Coz/Sea Shepherd

De arrestatie van Kanbal III is de twintigste arrestatie van de Liberiaanse kustwacht sinds 2017, in samenwerking met Sea Shepherd om illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij te bestrijden.

In een aflevering getiteld 'Fish Pirates' interesseerde onderzoeksjournalist Mariana van Zeller zich voor de Kanbal III vanwege de geschiedenis van lange perioden van 'donker worden', een andere term voor het niet gebruiken van verplichte locatietransponders en een belangrijke indicator van mogelijke illegale visserijactiviteiten.

Voordat het schip in Liberia aankwam, beweerde het te zijn geregistreerd onder de vlag van Somalië, maar er werd verder geen illegale activiteit ontdekt toen Van Zeller zich bij de Liberiaanse kustwacht voegde voor een inspectie op zee. "Ik leerde van de grootste ironieën van de visserijwereld. Ondanks het feit dat zo’n 20% van onze zeevruchten van de zwarte markt komt, is het bijna onmogelijk om iemand op heterdaad te betrappen." Aldus Mariana van Zeller.

Captain Peter Hammarstedt with Mariana van Zeller for the National Geographic series "Trafficked". Photo by Antonio Danzi/Sea Shepherd.

Dit weekend ging de Liberiaanse kustwacht weer aan boord, maar deze keer werd een Senegalees inspectierapport van mei 2022 waarin een aantal veiligheidsproblemen werd geschetst die nog steeds niet waren opgelost, gevonden.

"De Kanbal III heeft een lange lijst van overtredingen van de scheepsveiligheid - problemen met de reddingsvlotten, problemen met brandblussers en verlopen noodtransponders - het maritieme veiligheidsequivalent van chef-kok Gordon Ramsay die een van zijn 'Kitchen Nightmares' binnenloopt. Dit is waar het bij Sea Shepherd en Age of Union om draait: het redden en beschermen van al het leven op zee", aldus Peter Hammarstedt campagneleider van Sea Shepherd Global.

"Vorig jaar hebben mijn kustwachters aan boord van de Age of Union twaalf mensen gered toen een veerboot zonk nadat ze water hadden gemaakt. Veel passagiers stierven, waaronder kinderen, omdat Niko Ivanka niet voor de hele bemanning drijfmiddelen bij zich had. Ik heb een zero-tolerance beleid tegen overtredingen die de veiligheid van mensenlevens op zee bedreigen".

De Liberiaanse minister van Nationale Defensie, de geachte generaal-majoor Daniël Ziankahn.
Liberian Coast Guard sailor on deck of Kanbal III. Photo by Manuel Lopez/Sea Shepherd.

Over Operation Sola Stella

Sinds 2017 werkt Sea Shepherd Global samen met de Liberiaanse kustwacht om illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij (IUU) te bestrijden door middel van gezamenlijke patrouilles op zee onder leiding van de Liberiaanse minister van Nationale Defensie, de geachte generaal-majoor Daniël Ziankahn.
Tot op heden zijn 20 vaartuigen gearresteerd voor illegale visserij en andere misdaden.

Op 11 februari 2019 ontving Sea Shepherd Global de Distinguished Service Order (DSO) van de Liberiaanse president Dr. George Manneh Weah als erkenning voor het succes van Operation Sola Stella.

De DSO is de hoogste militaire onderscheiding die wordt uitgereikt door het Ministerie van Nationale Defensie en de Strijdkrachten van Liberia, een erkenning van uitzonderlijke diensten aan de Republiek Liberia.

Voor meer informatie over Operation Sola Stellahttps://www.seashepherdglobal.org/our-campaigns/operation-sola-stella/

Fishing vessel Kanbal III. Photo by Thomas Le Coz/Sea Shepherd
Dead fish in wake of Kanbal III. Photo Thomas Le Coz/Sea Shepherd
Fishing vessel Kanbal III. Photo by Manuel Lopez/Sea Shepherd
Liberian Coast Guard sailors on arrested vessel. Photo by Manuel Lopez/Sea Shepherd
Bycatch on board shrimp trawler, Kanbal III. Photo by Manuel Lopez/Sea Shepherd
Delen