News

Succesvolle tweede IUU-visserijoperatie van Sea Shepherd met Liberia

vrijdag, 08 Jun, 2018

Na in totaal twaalf maanden patrouilles en twaalf arrestaties heeft de tweede gezamenlijke operatie van Sea Shepherd Global met het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie om illegale, niet-aangegeven en niet-gereglementeerde (IUU) visserij in de Republiek Liberia, West-Afrika, aan te pakken, geleid tot een dramatische vermindering van incidenten van illegale visserij en de terugkeer van vispopulaties in kustwateren die voorheen te veel werden geëxploiteerd door buitenlandse trawlers.

Sea Shepherd’s patrol vessel, the M/Y Sam Simon and the Labiko 2. Photo by Melissa Romao/Sea Shepherd.
Shark fins on the shark liver oil processing ship, the Labiko 2. Photo by Alba Treadwell/Sea Shepherd.
Shark fins on the shark liver oil processing ship, the Labiko 2. Photo by Alba Treadwell/Sea Shepherd.
Shark carcasses and crabs on the deck of the Labiko 2. Photo by Melissa Romao/Sea Shepherd.
Liberian Coast Guard and Sea Shepherd media crew on the Labiko 2. Photo by Melissa Romao/Sea Shepherd.
Shark carcasses on the Labiko 2. Photo by Melissa Romao/Sea Shepherd.
Sea Shepherd’s small boat with Liberian Coast Guard approaching the F/V Hai Lung. Photo by Yagazi Emezi/Sea Shepherd.

Voordat Operation Sola Stella begin 2017 van start ging, meldde de ambachtelijke vissersgemeenschap van Harper, een Liberiaanse stad aan de grens met Ivoorkust, bijna dagelijks invallen door buitenlandse trawlers die illegaal vissen. Na de arrestatie van vijf IUU-vissersvaartuigen, waaronder een onder Nigeriaanse vlag varende, maar oorspronkelijk Nederlandse garnalentrawler welke was gecertificeerd voor het exporteren van 'duurzaam gevangen' garnalen naar de Verenigde Staten, stopten de invallen. Ambachtelijke vissers in Harper en Robertsport, op de grens tussen Liberia en Sierra Leone, melden dat vissen die in het verleden zijn gedecimeerd terugkeren naar gebieden.

 

"De patrouilles bereikten hun gewenste afschrikkingseffect," zei campagneleider Peter Hammarstedt. "Sea Shepherd is ongelooflijk trots op onze historische samenwerking met het Ministerie van Nationale Defensie in Liberia, een belangrijk voorbeeld van wat kan worden bereikt met de overheid en het maatschappelijk middenveld om samen IUU-visserij te bestrijden."

Director of Campaigns Peter Hammarstedt

Om het succes van de eerste campagne voort te zetten (februari t/m mei 2017), keerde Operation Sola Stella II terug van acht extra maanden van patrouilles op zee (september 2017 t/m 24 mei 2018) met afwisselend Sea Shepherd-schepen M/Y Bob Barkeren M/Y Sam Simon, resulterend in de langste patrouilleperiode tot nu toe.

Tijdens deze patrouilles werden nog zeven arrestaties verricht door de Liberiaanse kustwacht met hulp van Sea Shepherd, waaronder twee internationale IUU-vissersvaartuigen van de zwarte lijst, de F/V Labiko 2en de F/V Hai Lung.

Toen de F/V Labiko 2 op 15 november 2017 in de Liberiaanse wateren werd geënterd en geïnspecteerd, werd ontdekt dat het schip, onder de vroegere naam F/V Maine, op drie verschillende IUU-blacklists van de regionale visserijbeheerorganisatie (RFMO) stond voor internationale visserijmisdrijven. Bij het aan boord gaan werd ontdekt dat de beruchte stroper verboden kieuwnetten gebruikt, voor de ​​aan boord van het schip gehuisveste geheime productielocatie voor haaienleverolie. Documenten die aan boord zijn ingenomen bewijzen dat het schip meer dan 66.000 diepzeehaaien aan het doden was op elke tocht, wat resulteerde in meer dan 500.000 dode haaien per jaar. De F/V Labiko 2 werd vervolgens gearresteerd en de arrestatie heeft het leven van meer dan 250.000 haaien gered.

De F/V Hai Lung, een beruchte tandvisstroper die beter bekend is onder de vorige naam F/V Yele, werd gearresteerd op 13 maart 2018, nadat de kapitein de Liberiaanse kustwacht had voorzien van vervalste documentatie waarin beweerd werd dat het schip onder Indonesische vlag zou varen. Het Indonesische Ministerie van Maritieme Zaken en Visserij had geen gegevens van het vaartuig in hun gegevensbestanden. Het vervalste Certificaat van Nationaliteit maakte de F/V Hai Lung een schip 'zonder nationaliteit', onderhevig aan beslaglegging overal, ook op volle zee. Later werd ontdekt dat de F/V Hai Lung aan detentie in Nigeria was ontsnapt en een voortvluchtig schip was.

Nog eens vijf schepen werden gearresteerd vanwege een lange lijst van overtredingen waaronder het vissen zonder vergunning, het smokkelen van dieren in het wild en belasting- en douanevervalsing.

Over Operation Sola Stella en Sea Shepherd's campagnes om IUU-visserij te stoppen

Operation Sola Stella werd gelanceerd in februari 2017 en is de tweede campagne in een gezamenlijke operatie tussen Sea Shepherd en de Liberiaanse regering om IUU-visserij te bestrijden. Sea Shepherd biedt het gebruik van een civiel offshore patrouillevaartuig dat in Liberiaanse wateren opereert onder leiding van het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie. Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor IUU-visserij, die goed is voor maximaal 40% van de vis die wordt gevangen in de West-Afrikaanse wateren.

Operation Sola Stella is een voortzetting van de toezegging van Sea Shepherd Global om actief samen te werken met nationale overheden en hun wetshandhavingsinstanties in de strijd tegen IUU-visserij. In 2016 en 2017 werkte Sea Shepherd samen met de regering van Gabon tijdens Operation Albacore, resulterend in meer dan 80 inspecties van vissersschepen op zee en de daaropvolgende arrestaties van zes schepen. In 2018 begon Sea Shepherd Operation Jodari met patrouilles tegen IUU-visserij in de wateren van Tanzania, in samenwerking met de Tanzaniaanse Deep Sea Fishing Authority, de Tanzaniaanse marine, het Tanzaniaanse Drug Enforcement Agency, het Multi-Agency Task Team (MATT) en Fish-i Africa.

 

Delen