News

Sea Shepherd sluit Operatie bestrijding IUU visserij in Centraal West Afrika af

woensdag, 08 Nov, 2017

Met de komst van het schip M/Y Bob Barker naar Bremen, Duitsland, voor een periode van drie maanden ten behoeve van reparatiewerkzaamheden en onderhoud, wordt een gezamenlijke operatie van Sea Shepherd en de Gabonese regering om illegale, ongereguleerde visserij in Centraal West-Afrika te bestrijden, officieel afgesloten.

Kustwacht en visserij-inspecteurs van São Tomé en Príncipe gaan aan boord van de Baz bijgestaan door de Gabonese autoriteiten en Sea Shepherd.

De campagne, Operation Albacore II, was erop gericht om de bestaande monitoring, controle en surveillances uit te breiden om illegale, ongereguleerde visserijactiviteiten op te sporen en tegen te gaan. Tevens was deze campagne erop gericht de vergunde legale visserij-activiteiten in de wateren van Gabon te controleren. Gedurende vier maanden waren medewerkers van de Gabonese marine en ambtenaren van het Gabonese Fisheries Enforcement Agency gestationeerd aan boord van de Bob Barker. Zij werkten samen met de bemanning van Sea Shepherd tijdens de patrouilles in de wateren van Gabon. Admiraal Giuseppe de Giorgi, voormalig hoofd van de Italiaanse marine, was tevens aan boord om zijn kennis en ervaring in te zetten ter vergroting van de handhavingscapaciteit in de regio.

Admiraal Giuseppe de Girorgi, voormalige hoofd van de Italiaanse marine, assisteert Sea Shepherd tijdens Operatie Albacore II aan boord van de Bob Barker.

Twee illegale trawlers gearresteerd

Een week na de lancering van Operation Albacore II assisteerde het schip van Sea Shepherd, Bob Barker, de Gabonese autoriteiten bij de arrestatie van twee illegaal vissende trawlers op de grens tussen Gabon en Congo-Brazzaville.

De twee trawlers, Haixin 23 en Haixin 28 varend onder Chinese vlag, werden onderschept en geobserveerd via de radar, toen vijf vissersschepen in het donker de grens tussen de Republiek van Gabon en de Republiek van Congo overstaken, terwijl zij actief aan het vissen waren.

Gewapende Gabonese mariniers gingen aan boord van de twee trawlers ter beveiliging, terwijl de ambtenaren van het Fisheries Enforcement Agency de schepen inspecteerden. De andere drie trawlers ontsnapten naar de wateren van Congo, maar op deze manier werd wel voorkomen dat ze hun illegale visserij in de wateren van Gabon konden voortzetten.

De arrestatie van Haixin 28 en Haixin 23 met bemanning.

Systematische ontduiking van registratie van bijvangst onthuld

Sea Shepherd heeft de Gabonese ambtenaren van het Fisheries Enforcement Agency ook geholpen bij het onthullen van de systematisch ontduiking van registratie van bijvangsten aan boord van het onder de vlag van El Salvador varende schip Montecelo tijdens een routine-inspectie. Bijvangst betreft alle andere dieren die onbedoeld ook gevangen worden. Het niet opgeven van bijvangst is een overtreding van de Gabonese wet. De monitoring van bijvangst is een belangrijk onderdeel van het totaal aan maatregelen om de negatieve invloed van de visserij op het milieu te beperken.

De Montecelo werd geobserveerd terwijl bijvangst, waaronder bedreigde hamerhaaien en zijdehaaien, overboord werd gegooid. Toen het schip later werd geïnspecteerd, bleken de dode haaien niet te zijn geregistreerd. Een strafrechtelijk onderzoek tegen Montecelo is in gang gezet.

De ontdekking van Sea Shepherd aan boord van de Montecelo is een onderdeel van een veel groter probleem dat tijdens Operation Albacore II werd onthuld met betrekking tot het niet of slechts gedeeltelijk registreren - met een factor 3 of 4 lager dan de werkelijkheid - van bijvangsten bij de visserij op tonijn in de wateren van Gabon. Door middel van monitoring en registratie assisteert Sea Shepherd de Gabonese autoriteiten bij hun pogingen om incidentele sterfte en ernstige beschadiging als gevolg van bijvangst te beperken.

Een dode schildpad wordt als bijvangst van de Montecelo overboord gegooid.

Spaanse haaienvinoperatie blootgelegd

Een jaar na de arrestatie van een onder Spaanse vlag varend long-line vissersschip, Alemar Primero, wegens het overtreden van het door de Europese Unie uitgevaardigde verbod op haaienvinnen in de wateren van São Tomé en Principe, assisteerde Sea Shepherd en de Gabonese autoriteiten dit land bij het opsporen van een andere haaienvinoperatie. Deze keer ging het om de Baz, eveneens afkomstig uit Spanje. Net zoals de Alemar Primero, die werd gearresteerd met 87 ton aan haaien en haaienvinnen aan boord, bleek de Baz, met een vergunning voor het vangen van tonijn en vergelijkbare vissoorten, 69 ton aan haaien en haaienvinnen aan boord te hebben. Sea Shepherd heeft het ministerie van Visserij van São Tomé geholpen bij het strafproces tegen de Baz via het directoraat-generaal voor Maritieme Zaken en Visserij van de Europese Unie. Sea Shepherd is van plan om São Tomé en Principe te blijven assisteren bij het stoppen van het ontvinnen van haaien in hun wateren.

Dode hamerhaai wordt als bijvangst overboord gezet door een buitenlands vissersschip tijdens een inspectie.

Op 5 juni 2017 kondigde president Ali Bongo Ondimba van Gabon aan negen nieuwe parken en elf reservaten aan te wijzen, waardoor meer dan 26% van de Gabonese wateren bescherming krijgt. Dit netwerk van beschermde zeereservaten is het grootste van Afrika.

Tegen het eind van het jaar zullen de regels en verordeningen om deze reservaten te beschermen, zijn opgenomen in de wetgeving.

“Met nieuwe beschermingswetten en regels is er meer behoefte aan handhaving. Dat is de reden van Sea Shepherd om zich te committeren aan voortzetting van ons samenwerkingsverband met de Gabonese marine, het Gabonese Fisheries Enforcement Agency en de Gabonese dienst voor Nationale Parken ter bescherming van ‘Afrika’s laatste paradijs’. Terwijl de programma’s van Sea Shepherd om landen te assisteren bij de bestrijding van illegale, ongereguleerde visserij zich uitbreidt tot andere Afrikaanse kuststaten, meest recent Liberia, zijn wij er trots op dat de basis is gelegd bij onze samenwerking met Gabon. Dit land vormt een voorbeeld van de resultaten die kunnen worden geboekt als burgers en de overheid samenwerken om de illegale visserij te stoppen’, aldus campagneleider, Peter Hammarstedt.

Voor meer informatie over Operation Albacore, kijk op: https://www.seashepherdglobal.org/our-campaigns/operation-albacore/

De bemanning van Operatie Albacore aan boord van de Bob Barker.
Delen