Commentary

Sea Shepherd verdedigt het recht van Liberia om vissersschepen te inspecteren

donderdag, 05 Apr, 2018

Op 2 april 2018 ging de Liberiaanse kustwacht, bijgestaan door de Bob Barker van Sea Shepherd, aan boord van de onder Spaanse vlag varende F/V Cedes voor een routine-inspectie en vond alle lading en visruimen in overeenstemming met de Liberiaanse visserijprotocol. Ondanks een openbare verklaring van de scheepseigenaar ORPAGU, werd het schip niet vastgehouden of gearresteerd door de Liberiaanse kustwacht. Reactie door Sea Shepherd campagneleider, kapitein Peter Hammarstedt.

In deze verklaring suggereert ORPAGU  dat Sea Shepherd’s bemanning de bemanning van F/V Cedes dwong haaien te vinnen om een vermeende schending van het EU-verbod op het vinnen van vissen aan te tonen (2013). Deze beschuldiging is belachelijk, vooral gezien het feit dat er daarna geen maatregelen zijn genomen tegen de F/V Cedes.

Bij het betreden van het vrachtruim van de F/V Cedes ontdekte de Liberiaanse kustwacht zes afgehakte haaienvinnen die niet meer vastzaten aan een romp. De ontdekking van de zes afgehakte haaienvinnen was aanleiding voor de Liberiaanse kustwacht om de lading aan boord verder te onderzoeken. Van de 187 gevonden blauwhaaien zijn ongeveer 50% van de haaien hun vinnen volledig losgemaakt van de romp, doordat ze volledig afgesneden waren of doordat ze zijn afgebroken in de gekoelde opslag. Deze bevindingen zullen worden voorgelegd aan het EU-directoraat-generaal Maritieme Zaken en Visserij (DG Mare).

Het verbod op vinnen van de Europese Unie (1185/2003) en de wijziging ervan (605/2013) vereist dat alle gevangen haaien aan wal worden gebracht met hun natuurlijk bevestigde vinnen (FNA). Het vangstverbod van de Europese Unie is aangenomen als instandhoudingsmaatregel om ervoor te zorgen dat haaienlichamen niet op zee worden teruggegooid om plaats te maken voor de waardevollere haaienvinnen, waardoor veel meer haaien worden gedood dan anders het geval zou zijn. Haaien worden in steeds grotere aantallen gedood om te voldoen aan de Aziatische vraag naar vinnen voor het maken van haaienvinnensoep. Een derde van de haaiensoorten wordt zodanig overbevist dat ze met uitsterven worden bedreigd.

Ten slotte doelt ORPAGU verder op een geval van een Spaanse vissersboot die in 2017 is geïnspecteerd in de wateren van Sao Tomé. De F/V Baz kreeg een boete onder de wet van Sao Tomé voor het overtreden van de visserijvoorschriften van Sao Tomé.

De president van ORPAGU heeft publiekelijk aangekondigd dat de aangesloten vaartuigen zich niet bezighouden met het ontvinnen van haaien - en als ze dat wel doen, ze uit de groep worden gezet.

Sinds februari 2017 ondersteunt Sea Shepherd onder de naam Operation Sola Stella de regering van Liberia bij het aanpakken van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO) door gebruik te maken van een civiel patrouillevaartuig dat opereert in de Liberiaanse wateren, onder leiding van het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie. Operation Sola Stella heeft geresulteerd in de arrestatie van twaalf vaartuigen voor IOO-visserijactiviteiten.

De Liberiaanse kustwacht heeft de bevoegdheid om aan boord te gaan en elk vaartuig in de Liberiaanse wateren te inspecteren. De vissers die wel hun verantwoording nemen zijn blij met deze aanslagen en inspecties op zee omdat ze zorgen voor naleving van de wet en duurzaamheid. Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor IOO-visserij, die verantwoordelijk is voor 40% van de vis die in West-Afrikaanse wateren wordt gevangen.

Delen