Commentary

In Liberia stoppen we de illegale visserij

maandag, 01 Mei, 2017

"Na bijna 12 weken patrouilleren is het ongebruikelijk stil in de grensgebieden tussen Liberia en haar buurlanden." - Campagneleider Peter Hammarstedt

Campagneleider Peter Hammarstedt met de Bob Barkercrew. Foto door Michael Rauch/Sea Shepherd

Bliksemschichten verlichten kort de wateren in de verte en lijken op schrikbeelden van de industriële vissersboten die vroeger nachtelijke invallen maakten in de wateren van Liberia.

Na vijf arrestaties te hebben verricht sinds de start van Operation Sola Stella, heeft het nieuws zich eindelijk verspreid - deze wateren zijn beschermd. We zouden kunnen zeggen dat we de Liberiaanse kustwacht hebben geholpen om de illegale visserij in Liberia stop te zetten, en hoewel dat waar is voor vanavond, weten we dat de stropers niet meer binnenkomen omdat wij hier zijn ... en de Bob Barker kan niet voor altijd in Liberia blijven.

Natuurbeschermer David Brower zei dat in de strijd om natuurlijke plaatsen te beschermen, onze overwinningen tijdelijk zijn, maar onze nederlagen permanent. Dat maakt onze overwinningen des te belangrijker - en we hebben gewonnen in Liberia.

Slechts een dag voor de aankomst van de Bob Barker in Liberia, klaagden de vissers van Harper, de grensstad met het land van Ivoorkust, over bijna dagelijkse invallen door buitenlandse industriële vissersboten, waarbij ze de Liberiaanse kustwacht om hulp smeekten. Dagen later, met de lancering van bliksemaanvallen van de Bob Barker, had de Liberiaanse kustwacht de eerste arrestaties verricht in wateren waar al decennialang niet meer was gepatrouilleerd.

Van de vijf arrestaties vonden er drie plaats aan de grens met Ivoorkust, waar de grensmarkerende Cavalla-rivier voedingsstoffen in de paaigronden van vissen leegt. De rivier de Cavalla is nu verlaten door de stropers. Voor het eerst in decennia kunnen de vispopulaties zich beginnen te herstellen.

Natuurlijk komen de stropers terug, maar ze zijn geraakt en het zal even duren voordat ze hun wonden hebben gelikt. Ondertussen komen de vissen al terug. We schrijven geschiedenis. In korte tijd stopte een enkel schip, bemand met gepassioneerde vrijwilligers van over de hele wereld, toegewijde Israëlische maritieme adviseurs en natuurbeschermers en toegewijde Liberiaanse kustwachtmedewerkers, de illegale visserij in Liberia. En of die overwinning nu voor een dag staat of voor meerdere maanden, ze bereikten het schijnbaar onmogelijke.

In de strijd om de oceanen te redden, heeft Sea Shepherd ervoor gekozen om gebieden met biodiversiteit, die daardoor ook illegale visserij-hotspots zijn, zoals Gabon en Liberia, te verdedigen en te beschermen. Arrestaties zijn de eerste stap, maar afschrikking is het uiteindelijke doel van elke wetshandhaving. De laatste maand van patrouilles in Liberia bevestigt dat we criminele activiteiten afschrikken - het bevestigt ook dat we terug moeten komen. Maar voorlopig winnen de oceanen in Liberia.

Lees meer over Operation Sola Stella

 

Bliksem slaat in voor de Bob Barker. Foto door Michael Rauch/Sea Shepherd.
Oefeningen door de Liberiaanse kustwacht. Foto door Alejandra Gimeno/Sea Shepherd.
De Gemini naast een vissersvaartuig dat wordt geïnspecteerd. Foto door Alejandra Gimeno/Sea Shepherd.
Het Hunter-team keert terug van een boardingoperatie. Foto door Michael Rauch/Sea Shepherd.
Delen