News

Vijftiende aanhouding visserijcriminaliteit

maandag, 15 Apr, 2019

Samenwerking tussen Liberiaanse kustwacht en Sea Shepherd resulteert in vijftiende aanhouding wegens visserijcriminaliteit

Solevant fishing in Liberian waters. Photo by Flavio Gasperini/Sea Shepherd
Liberian Coast Guard board the Solevant. Photo by Flavio Gasperini/Sea Shepherd
Liberian Coast Guard inspect the Solevant. Photo by Flavio Gasperini/Sea Shepherd
Liberian Coast Guard sailor secures Solevant with Bob Barker in background. Photo by Flavio Gasperini/Sea Shepherd
Shark by-catch on board the Solevant. Photo by Flavio Gasperini/Sea Shepherd
Bob Barker intercepts the Solevant. Photo by Flavio Gasperini/Sea Shepherd
Liberian Coast Guard sailor on board the Solevant with Bob Barker in background. Photo by Flavio Gasperini/Sea Shepherd
Sea Shepherd ship and small boats intercept the Solevant. Photo by Flavio Gasperini/Sea Shepherd
Solevant enroute to detention in Monrovia. Photo by Rodolphe Villevieille/Sea Shepherd

In een gezamenlijke operatie met het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie om de illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde (IOO-) visserij in de Republiek Liberia, West-Afrika, aan te pakken, heeft Sea Shepherd de Liberiaanse kustwacht bijgestaan ​​met de arrestatie van een vissersschip. Dit schip, varend onder een buitenlandse vlag, had sleepnetten en had een criminele geschiedenis van illegale visserij in Liberia.

Op 7 april ging de Liberiaanse kustwacht vanuit een kleine boot, behorend tot het Sea Shepherd-schip Bob Barker,aan boord van vissersschip (F/V) Solevant, vijfenvijftig meter lang en op weg naar Senegal, voor een inspectie, omdat het schip al eerder in 2012 was veroordeeld en beboet door de Liberiaanse autoriteiten wegens visserij-activiteiten zonder vergunning, niet-aangegeven vangsten en het gebruik van een vervalste Liberiaanse visvergunning.

Tijdens deze inspectie verstrekte de kapitein van de Solevant een kopie van een vermeende Liberiaanse visvergunning aan Liberiaanse kustwachtinspecteurs. Volgens de Liberiaanse visserijvoorschriften moet het origineel of een gewaarmerkte kopie aan boord worden bewaard om fraude te voorkomen.

Het licentienummer dat was toegekend aan de vermeende licentie-kopie was hetzelfde als het nummer dat werd uitgegeven voor een ander vaartuig, namelijk de F/V Panofi Discoverer.
De kapitein was ook niet in staat om een ​​logboek met visserijlogboeken te verstrekken, dat wordt gebruikt om te bewijzen waar de vis is gevangen, evenals een vrachtmanifest, een wettelijke vereiste voor het documenteren van de vis die al aan boord is. Het is gebruikelijk dat illegale exploitanten hun vangst en lading niet officieel registreren.

"Twee schepen kunnen niet met hetzelfde licentienummer werken en de verdenkingen van de Liberiaanse kustwacht werden versterkt door de eerdere veroordeling van het vaartuig om in februari een vervalste Liberiaanse visvergunning te gebruiken. De Liberiaanse kustwacht had geen andere optie dan het schip te arresteren."

Eerbare Daniel Ziankahn jr., minister van Nationale Defensie Liberia

"In 2012 bleek uit satellietvolging dat de Solevant, die toen onder de naam Santa Mariaopereerde, in februari, juni, juli en september van dat jaar illegaal in de Liberiaanse Exclusieve Economische Zone (EEZ) had gevist. Het schip bleek een vervalste Liberiaanse visvergunning te hebben. Het schip is nu teruggekeerd naar de Liberiaanse wateren met behulp van het visvergunningsnummer van een ander schip, een truc die niet ontsnapt is aan de waakzaamheid van de Liberiaanse kustwacht, ondersteund door de Australische kapitein Anteo Broadfield en de bemanning van de  Bob Barker", zei Peter Hammarstedt, campagnedirecteur voor Sea Shepherd Global.

De Solevant werd gearresteerd en geëscorteerd door de Liberiaanse kustwacht en de Bob Barkernaar de haven van Monrovia.

De aanhouding van de Solevantis de vijftiende arrestatie van een vaartuig voor visserijmisdaden in de Liberiaanse wateren sinds februari 2017, toen de samenwerking tussen Liberia's Ministerie van Nationale Defensie en Sea Shepherd - genaamd Operation Sola Stella- begon. Op 11 februari 2019 ontving Sea Shepherd de Distinguished Service Order (DSO) van de Liberiaanse president Dr. George Manneh Weah als erkenning voor het succes van Operation Sola Stella. De DSO is de hoogste militaire onderscheiding die wordt uitgereikt door het ministerie van Nationale Defensie en de strijdkrachten van Liberia, en erkent uitzonderlijke dienstverlening aan de Republiek Liberia.

Delen