News

Sea Shepherd en Namibië hervatten gezamenlijke patrouilles

woensdag, 07 Sep, 2022

In de afgelopen maanden hebben de Namibische Ministerie van Visserij en Maritieme Hulpbronnen (MFMR), de Namibische politie (NAMPOL) en Sea Shepherd Global met succes gezamenlijke patrouilles uitgevoerd, tegen fabriekstrawlers die ervan verdacht werden de Namibische wateren binnen te sluipen en voor de Skeleton Coast horsmakreel te plunderen.

Sea Shepherd crew with Namibian police and fisheries inspectors in front of the Ocean Warrior. Photo by Alice Bacou/Sea Shepherd Global.

Het 'grenshoppen' door buitenlandse fabriekstrawlers die illegaal vissen in de meest afgelegen gebieden van de soevereine wateren van Namibië, is grotendeels gestopt vanwege de patrouilles met Namibische visserij-inspecteurs en politieagenten aan boord van het Sea Shepherd Global schip Ocean Warrior.

Drie jaar geleden onderschepte Namibische autoriteiten aan boord van de Ocean Warrior een illegaal vissersvaartuig dat zich binnen de zeegrenzen van Namibië voortbewoog. Bij het zien van de Ocean Warrior veranderde het illegale vissersvaartuig van koers om aan aanhouding te ontsnappen.

De Ocean Warrior kwam binnen 300 meter van het illegale vissersvaartuig in een poging het grotere vaartuig af te remmen. Het niet-geïdentificeerde vissersvaartuig had geen waarneembare vaartuigmarkeringen en wegens onrustige weersomstandigheden kon de bemanning niet aan boord gaan.

De terugkeer van de Ocean Warrior naar de Namibische wateren op uitnodiging van de MFMR, is een trotse voortzetting van Operation Vanguard, met als doel de patrouillecapaciteit onder leiding van de MFMR te vergroten.

A longliner boarded for inspection. Photo by Alice Bacou/Sea Shepherd Global.

"De aanwezigheid van de Ocean Warrior heeft een afschrikwekkende werking op de illegale vissers. De Ocean Warrior is de herder van het grensgebied geworden en waakt over de scholen horsmakreel. Als het schip aanwezig is dringen de stropers de Namibuische wateren niet binnen en zwemmen de vissen vrij rond."

Peter Hammarstedt, Sea Shepherd Global’s Director of Campaigns
Shark fins found during inspection of the longliner. Photo by Alice Bacou/Sea Shepherd Global.

Tijdens de patrouille weigerde een lokale longliner te stoppen voor de autoriteiten, waardoor NAMPOL-officieren gedwongen werden te boarden met behulp van een telescopische tactische ladder. Nadat gewapende NAMPOL-officieren aan boord waren geklommen, het schip onder controle hadden en tot stilstand hadden gebracht, ontdekte een visserij-inspecteur van de MFMR dat het vissersvaartuig, dat voornamelijk op tonijn viste, veel meer haaienvinnen aan boord had dan het overeenkomstige aantal haaienlichamen - wat leidde tot een vermoeden dat deze lichamen overboord waren gegooid.

Het schip werd gearresteerd en wordt nog steeds vastgehouden in de haven van Walvis Bay. Er zijn verder ook boetes uitgedeeld aan andere lokale vissersvaartuigen voor overtredingen die werden ontdekt tijdens routinematige aanhoudingen en inspecties.

The Ocean Warrior on patrol in Namibia. Photo by Alice Bacou/Sea Shepherd Global.
Delen