News

Europees commercieel vissersvaartuig opgepakt in Afrika voor het vangen van haaien

woensdag, 26 Sep, 2018

Een samenwerking tussen lokale autoriteiten en Sea Shepherd heeft een grootschalige vangst van haaien door een Europees vissersschip voor de kust van Centraal-Afrika ontmanteld.

Vema arrested for shark finning.
Bob Barker Chief Mate translates for Gabonese Fisheries Enforcement Officer.
Law Enforcement Agents from São Tomé and Príncipe and and Gabon examine vessel paperwork.
Gabonese Marines and São Toméan Coast Guard secure the Vema.
Steel tracers show that the Vema was targeting sharks.
Gabonese Marine discovers shark cargo.
Shark fins in violation of São Toméan fisheries regulations.
Vema targeted sharks for fins.
Vema fishing for sharks.
Shark caught on the hooks of the Vema.

Op 22 september gingen lokale autoriteiten van het Centraal-Afrikaanse São Tomé en Principe aan boord van het vissersvaartuig Vema. Dit schip vaart onder de vlag van Senegal, maar heeft een link met Spanje. Deze actie, genaamd Operation Albacore III, was een samenwerking tussen Sea Shepherd en Gabonese wetshandhavingsautoriteiten.

Hoewel het vissersvaartuig een vergunning had om te vissen op 'tonijn en soortgelijke soorten', bleek uit inspecties door de autoriteiten van São Tomé en Príncipe dat de visruimen uitsluitend gevuld waren met voornamelijk blauwe haaien, die zijn geclassificeerd als 'bijna bedreigd'.

Vislijntracers (of snoods), de monofilamentsegmenten die de vishaken ondersteunen, waren versterkt met staaldraad, waardoor het vermoeden werd bevestigd dat de beoogde soorten van de Vema voornamelijk haaien waren, en niet tonijn. Stalen haken worden gebruikt om te voorkomen dat haaien door de vislijn bijten om te ontsnappen.

De vissen werden ook aan boord verwerkt, hetgeen een overtreding is van de visserijvoorschriften van São Tomé, indien er niet vooraf een goedkeuring is aangevraagd, een goedkeuring die de Vema niet had.

"Gezien het feit dat gevoelige haaiensoorten te veel gevangen worden, in combinatie met het feit dat 15% van de haaiensoorten in de Atlantische Oceaan nu in gevaar is, is het alarmerend dat industriële vissersschepen, veelal uit Europa, haaien blijven doden onder het mom van tonijnvergunningen. Deze ‘trojaanse paard’ visvergunningen misleiden opzettelijk de Afrikaanse kuststaten omdat vissersschepen de haaien met roekeloze overgave afslachten. Sea Shepherd juicht de autoriteiten van São Tomé en Príncipe toe voor hun samenwerking met Gabon en Sea Shepherd om de stropers van Afrikaans zeeleven voor het gerecht te brengen."

Peter Hammarstedt, Sea Shepherd directeur Campagnes.

Ongeveer twee ton haaien - inclusief haaienvinnen die gescheiden waren van hun torso's - werd ontdekt door de inspecteurs. Dit is een fractie van wat zou zijn ontdekt als de Vema niet recentelijk was teruggekeerd naar de wateren van São Tomé vanaf Walvis Baai, Namibië, een haven die gewoonlijk wordt gebruikt voor het lossen van haaienvinnen.

De aanhouding van de Vemais de vierde van schepen die gericht haaien vangen en die zijn gearresteerd in de afgelopen twee jaar. Drie hiervan waren het directe resultaat van de samenwerking tussen São Tomé en Príncipe en Gabon, met hulp van Sea Shepherd schepen.

In augustus 2016 arresteerden de autoriteiten van São Tomé, opererend van het Sea Shepherd schip Bob Barker, een Spaans vissersvaartuig, de Alemar Primero. Aan boord van de Alemar Primero waren 87 ton haaien en haaienvinnen aanwezig. De afdeling Maritieme Zaken en Visserij van de EU besloot toen geen aanklacht wegens schending van het vangstverbod van de Europese Unie in te dienen, ondanks klachten van de visserijafdeling van São Tomé en Príncipe.

In oktober 2017 bracht de visserijafdeling van São Tomé en Príncipe een kennisgeving van overtreding van de visregels aan een andere Spaanse scheepseigenaar uit, evenals een verzoek aan de Europese Commissie om een bijkomende schending van de Finning Ban van de Europese Unie te onderzoeken, ditmaal met een Spaans vissersvaartuig, de Baz.

Op 12 september 2018, een week voorafgaand aan de aankomst van de Bob Barkerin de wateren van São Tomé en Principe, werd de onder de vlag van Taiwan varende Shang Fu gearresteerd door de kustwacht van São Tomé, met hulp van de Portugese marine.

Haaien zijn bijzonder kwetsbaar voor overbevissing omdat ze langer de tijd nodig hebben om volwassen te worden en maar weinig nakomelingen hebben.

De visserijvoorschriften van São Tomé en Príncipe die de verwerking van haaien op zee verbieden en de Finning Ban van de Europese Unie zijn bestaande instandhoudingsmaatregelen die ervoor zorgen dat haaienlichamen niet op zee worden weggegooid om ruimte te maken voor de waardevollere haaienvinnen, waardoor veel meer haaien zouden kunnen worden gedood. Haaien worden in steeds grotere aantallen gedood om te voldoen aan o.a. de vraag naar vinnen voor haaienvinnensoep.

Sea Shepherd werkt samen met autoriteiten van Afrikaanse kuststaten aan unieke gezamenlijke patrouilles die het mogelijk maken om haaienvangstpraktijken bloot te leggen door middel van gerichte boardings en inspecties op zee.

Delen