News

Sea Shepherd keert terug naar Gabon en helpt drie illegale vissersschepen arresteren

dinsdag, 10 Jul, 2018

Een jaar nadat de president van Gabon, Ali Bongo Ondimba, tijdens de VN Oceaan Conferentie in New York de oprichting van negen nieuwe nationale mariene parken en elf nieuwe waterreservaten aankondigde, is Sea Shepherd teruggekeerd naar Gabon. Zij gaat de regering wedderom ondersteunen bij het bestrijden van illegale visserij, in wat nu het grootste netwerk van beschermde gebieden van Afrika is.

Gabonese Navy secure the arrested trawler F/V Hua Yi 5. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Gabonese Navy and the M/Y Bob Barker escort the F/V Hua Yi 5 to detention. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
M/Y Bob Barker assisting Gabonese authorities to monitor fishing activity. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Gabonese Navy secure fishing vessel for inspection. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
M/Y Bob Barker on fisheries patrol in Gabonese waters. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Captain Peter Hammarstedt discusses plan with Gabonese law enforcement agent. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Finned sharks found on board the F/V Jin Li 961. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
F/V Jin Li 961 arrested for illegal fishing. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
Juvenile hammerhead sharks discovered on board the F/V Jin Li 962. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
F/V Jin Li 962 arrested for illegal fishing. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.
F/V Jin Li 962 arrested for illegal fishing. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.

Operation Albacore IIIis de derde campagne van Sea Shepherd in samenwerking met de regering van Gabon om illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde (IOO) visserij in Centraal West-Afrika aan te pakken. Tijdens het tonijnvisseizoen 2018 zullen Gabonese mariniers (Marine Nationale), inspecteurs van de Fisheries Enforcement Agency (ANPA) en Rangers van de National Agency of National Parks(ANPN) worden gestationeerd aan boord van het Sea Shepherd schip deBob Barker,en samenwerken met de bemanning van Sea Shepherd om de soevereine wateren van Gabon te patrouilleren. Deze patrouilles zullen een hulpmiddel zijn voor wetshandhaving om kritieke tonijnhabitats in Centraal West-Afrika te beschermen, te behouden en te beschermen.

Het nieuws over de campagne is officieel vrijgegeven na de arrestatie van twee trawlers, de FV Jin Li 961en F/V Jin Li 962, die illegaal aan het vissen waren in de noordelijke wateren van Gabon. De trawlers werden gedetecteerd op de radar van de M/Y Bob Barkertoen ze de grens overstaken van het naburige Equatoriaal-Guinea naar zeeën die onder bescherming staan van de Gabonese wetgeving. Gewapende Gabonese mariniers gingen aan boord en hielden de twee trawlers aan zonder letsel of incidenten, terwijl handhavingsambtenaren van de ANPA en ANPN de schepen inspecteerden. Ze ontdekten een ontvinde tijgerhaai in het ruim alsmede bewijs van vissen in het waterreservaat Cap Esterias. Beide schepen worden nu vastgehouden in de haven van Libreville.

Een ander schip, deF/V Hua Yi 5, werd eerder gearresteerd in de buurt van de Congolese grens in het aquatisch reservaat Grand Sud du Gabon wegens vissen zonder vergunning in Gabonese wateren.

Operation Albacore IIIheeft tot doel de nieuw ingestelde beschermde mariene reservaten van Gabon te verdedigen, IOO-visserijactiviteiten te detecteren en te ontmoedigen, en tegelijkertijd de naleving door vergunninghoudende visexploitanten te controleren en bestaande monitoring-, controle- en bewakingsmaatregelen uit te breiden.

The crew on board the M/Y Bob Barker for Operation Albacore 3. Photo by Tony Fenn James/Sea Shepherd.

De strijd tegen IOO-visserij

Geschat wordt dat jaarlijks tussen de 11 en 26 miljoen ton vis wordt gevangen door middel van IOO-visserij. Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor IOO-visserij: tot 40% van de gevangen vis in de West- en Centraal-West-Afrikaanse wateren wordt door criminele exploitanten gevangen.

Kapitein van de M/Y Bob Barker, Peter Hammarstedt van Sea Shepherd, zei: "Met nieuwe instandhoudingswetten en -maatregelen komt er behoefte aan meer wetshandhaving. Sea Shepherd zet zich daarom in om onze trotse samenwerking met de regering van Gabon voort te zetten en te helpen met de verdediging en bescherming van Afrika's grootste beschermde zeegebied. Gabon is een regionale leider op het gebied van natuurbehoud en het is een voorrecht om samen te werken met Gabonese wetshandhavers in de frontlinie van de strijd om de Afrikaanse zeefauna te verdedigen."

In 2016 werkte Sea Shepherd samen met de regering van Gabon voor de eerste Operation Albacore. Sindsdien heeft de samenwerking geresulteerd in meer dan 80 inspecties van vissersschepen op zee en de daaropvolgende arrestatie van negen illegale vissersvaartuigen.

Delen