News

Verontrustende beelden van de verwoestende bijvangst

donderdag, 30 Jun, 2016

De bemanning van de Bob Barker heeft verontrustende beelden gemaakt van de verwoestende gevolgen van de bijvangst. Hierop is te zien is dat haaien worden gevangen, versleept en terug in de oceaan worden gesmeten. Het werd gefilmd door de bemanning van Sea Shepherd tijdens een recente patrouille in de wateren van de Republiek Gabon in centraal West-Afrika.

De Bob Barker voert sinds april patrouilles uit in de regio als onderdeel van Operation Albacore; een nieuwe campagne om illegale, niet gerapporteerde en ongereglementeerde visserij (IUU) aan te pakken, onder leiding van de regering van Gabon. Van de totale wereldwijde vangst van Atlantische tonijn wordt 20% gevangen in de exclusieve economische zone van Gabon, voornamelijk door grote industriële sleepnetvissers.Deze manier van vissen wordt sleepnetvissen genoemd. Er wordt een net rond een heel gebied of school vissen uitgezet. De loden lijn van het net wordt dan naar binnen getrokken, waardoor het net aan de onderkant gesloten wordt. Hiermee wordt voorkomen dat vissen ontsnappen door naar beneden te zwemmen.

Vaak komen haaien, dolfijnen, roggen en schildpadden ook vast te zitten in deze netten. De ongewenste diersoorten worden bijvangst genoemd. Als de dieren de stress van de ontmoeting en het gewicht van de omringende vissen overleven terwijl ze aan dek worden gehesen, worden ze terug in de oceaan gegooid. Velen sterven echter en worden vervolgens als afval weggegooid. Door middel van monitoring en documentatie helpt Sea Shepherd de Gabonese autoriteiten bij hun inspanningen om incidentele sterfte en ernstig letsel als gevolg van bijvangst te verminderen.

Bekijk de video hieronder

“Bijvangst is een belangrijke oorzaak van wereldwijde overbevissing en heeft verwoestende gevolgen voor de oceanen. We prijzen de regering van Gabon voor de directe aanpak van dit probleem en zijn vereerd om te kunnen helpen bij hun inspanningen om het toezicht en de handhaving in de Gabonese wateren te verbeteren.”

Operation Albacore Campagne leider, Captain Peter Hammarstedt
Delen