News

Gabon schort garnalenvisserij wegens incident met twee bultruggen

woensdag, 22 Sep, 2021

Op 17 september heeft de minister van visserij in Gabon, Centraal Afrika, een nooddecreet uitgevaardigd waarmee de Gabonese garnalenvisserij voor onbepaalde tijd wordt opgeschort. Reden hiertoe waren alarmerende ontdekkingen tijdens patrouilles met de Bob Barker.

The Hon Biendi Maganga-Moussavou surveys catch of shrimp trawler. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd
Renovation II placed under arrest. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd
Alarming ratio of catch to by-catch. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd
Dead fish thrown overboard on shrimp trawler. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd
Hon Biendi Maganga-Moussavou on the bridge of Bob Barker with fisheries inspector radioing fishing vessel. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd

Een maand geleden ging de Gabonese minister van visserij, Biendi Maganga-Moussavou, drie dagen mee op patrouille met Gabonese visserij inspecteurs, mariniers en Sea Shepherd bemanning om illegale, niet gerapporteerde en ongereguleerde (IUU) visserij tegen te gaan. Tijdens de patrouilles ging de minister aan boord van een garnalenvisser waarvan Gabonese inspecteurs ontdekten dat zij netten gebruikten met te kleine mazen, waardoor ook jonge vissen niet kunnen ontsnappen.

De garnalenkotter, Renovation 2, had een alarmerende verhouding vangst tot bijvangst. Bijvangst staat voor de zeedieren die worden gevangen zonder dat zij het doel zijn van de visserij. Op de meeste garnalenkotters wordt er voor elke pond gevangen garnalen op zijn minst zes pond bijvangst gevangen, waaronder zeeschildpadden, haaien en andere kwetsbare soorten.

In het geval van Renovation 2 werd de verhouding garnaal op overige vangst geschat op 0,2% van het totale gewicht. Het overgrote deel van de overige 99,8% vangst werd dood overboord gegooid. Renovation 2 werd onder arrest geplaatst en bevolen naar varen Port Gentil te varen voor verder onderzoek. Naast de hechtenis van de Renovation 2 zijn twee andere garnalenkotters, de Amerger II en de Amerger 7, teruggeroepen naar de haven omdat minister Maganga-Moussavou de beslissing heeft genomen om de gehele garnalenvisserij op te schorten.

“Ik was gealarmeerd door wat ik aan boord zag van de Renovation 2. Het is onvoorstelbaar dat voor elke ton gevangen garnalen er nog eens 99 ton andere dieren wordt gedood. Velen van deze vissen waren nog jong. Om het ineenstorten van de garnalenpopulaties te voorkomen, heb ik besloten de hele garnalenvisserij stop te zetten om zodoende het maritieme ecosysteem te laten herstellen."

Minister Maganga-Moussavou
Hon Biendi Maganga-Moussavou on board purse seiner with Captain Peter Hammarstedt. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd

Naast het opschorten van de drie garnalenkotters die een vergunning hadden om in de wateren van Gabon te vissen, trok minister Manganga-Moussavou ook de vergunning in van een Europees vissersvaartuig dat herhaaldelijk verzoeken weigerde om twee bultruggen vrij te laten die gevangen waren in een net bestemd voor tonijn.

Schokkende beelden vastgelegd door Sea Shepherd laten zien hoe de bedreigde zoogdieren voor meer dan een uur verwoed proberen te ontsnappen totdat het vissersvaartuig eindelijk hun net opende. Na het zien van deze beelden heeft minister Maganga-Moussavou besloten het vissersvaartuig uit Gabonese wateren te bannen.

Distressing footage of two humpback whales caught in fishing net. Photo by Sea Shepherd
Sea Shepherd on fisheries patrol in the waters of Gabon. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd
Gabonese Navy sailor with Sea Shepherd small boat. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd

“Sea Shepherd is trots dit soort daadkrachtige acties door Gabon tot natuurbehoud te ondersteunen. Dankzij het leiderschap van minister Maganga-Moussavou zijn de activiteiten van drie niet-duurzame garnalenkotters opgeschort en is een vissersvaartuig dat twee walvissen had gevangen verbannen.” zei kapitein Peter Hammarstedt, Sea Shepherd’s campagne directeur.

 

Delen