News

In netten verdronken dolfijnen spoelen aan op de Franse kust

vrijdag, Mrt 15, 2019

Terwijl verminkte lichamen van dolfijnen continue met honderden tegelijk aanspoelen op de Franse Atlantische kust, het gevolg van bijvangst in vissersnetten, ontdekte Sea Shepherd een groot aantal dode dolfijnen in Les Sables d'Olonne. De lichamen worden daar elke week op de stranden verzameld om vervolgens te worden afgevoerd naar een destructiebedrijf.

Volgens deskundigen spoelt slechts 20% van de dode dolfijnen uiteindelijk aan op het strand. Dat betekent dat er dit jaar mogelijk al duizenden dolfijnen zijn verdronken, aangezien er sinds het eind van december 2018 al 700 dode dolfijnen zijn gevonden.

Onafhankelijke waarnemers zijn niet welkom op de vissersboten in Les Sables

Volgens deskundigen is de eerste stap die moet worden gezet om de situatie te verbeteren, het identificeren van de schepen die verantwoordelijk zijn voor de verdrinkingen door middel van controleurs of camera’s aan boord. Terwijl de aanwezigheid van waarnemers in veel landen verplicht is, staat Frankrijk niet alleen het vissen in kwetsbare gebieden toe, maar geeft de vissers ook nog eens de mogelijkheid om onafhankelijke waarnemers niet toe te laten. De trawlers uit Les Sables d'Olonne en Saint Gilles die Sea Shepherd heeft gefilmd met dolfijnen in hun netten, hebben geweigerd waarnemers aan boord te laten komen.

“Wanneer zal de wet dit verplicht stellen? Hoe lang laat de overheid een handvol mensen een verbetering van de situatie blokkeren? Hoe kunnen wij uitleggen dat visserijcommissies zoveel macht hebben en straffeloos hun gang kunnen gaan in dit land?” aldus Lamya Essemlali, directeur van Sea Shepherd Frankrijk.

“Afgezien van diverse intentieverklaringen via persberichten elk jaar, neemt de overheid dit probleem niet serieus. De overheid is vooral bezig om aan de wensen van de vissers tegemoet te komen.”

Frankrijk heeft de verdragen voor de bescherming van walvisachtigen ondertekend en is verplicht om concrete maatregelen door te voeren om bijvangsten te minimaliseren. Wetenschappers zijn bezorgd over de situatie, aangezien dolfijnen kwetsbare dieren zijn die zich maar langzaam voortplanten. Tegen de tijd dat de daling van de populatie zichtbaar is, is het meestal al te laat.

“Dertig jaar vergaderen en discussiëren met de visserijcommissies heeft geleid tot de rampzalige situatie van vandaag,” aldus Essemlali, waarbij zij wijst op het feit dat er nu meer verdronken dolfijnen aanspoelen dan ooit tevoren. “De tijd van discussies is voorbij. Het is nu tijd voor actie.”

-Lamya Essemlali, President Sea Shepherd France
Photo by Sea Shepherd France.

Claims van de visserijcommissies en het gebrek aan effectiviteit van de ‘pingers’

Directeur van de Loire Fisheries Committee, José Jouneau stelt – en wordt voortdurend aangehaald zonder dat zijn bewering is gecontroleerd – dat dit jaar alle trawlers zijn uitgerust met zogenaamde pingers (akoestische verjagers). Sea Shepherd heeft echter informatie vanuit betrouwbare bron dat dit niet juist is en controleert ook op zee. De twee trawlernetten met dode dolfijnen die in februari zijn onderzocht, waren niet voorzien van pingers. Als er wel pingers aanwezig waren geweest, zou dat het bewijs zijn geweest van de ineffectiviteit.

Stropers minachten regelgeving

De zaak van de dode dolfijnen is maar het topje van de ijsberg. Sea Shepherd heeft tijdens patrouilles verschillende keren trawlers ontdekt die midden op het plateau van Rochbonne aan het vissen waren, terwijl het dit jaar voor trawlers verboden is om daar te vissen om het gebied de kans te geven zich te herstellen. Welke controles en sancties zullen op deze stropers worden toegepast? SAea Shepherd heeft een klacht ingediend tegen twee vissersschepen die zijn betrapt op illegale visserij. Een was geregistreerd in Saint Nazaire en de andere was in La Turballe aan het lossen en staat geregistreerd in Les Sables d'Olonne. De twee schepen waren aan het stropen midden op het plateau van Rochbonne en hadden niet eens de moeite genomen om hun AIS (automatisch identificatie systeem) uit te schakelen. Daarmee tonen zij een houding van totale minachting voor de regelgeving.

BACK TO OPERATION DOLPHIN BYCATCH CAMPAIGN PAGE

Delen