News

Parijs tribunaal veroordeelt de Franse staat

vrijdag, 17 Jul, 2020

Sea Shepherd voert al drie jaar campagne op zee in de Golf van Biskaje om de verantwoordelijkheid van de Franse visserijsector voor de dood van jaarlijks duizenden dolfijnen aan te tonen. De administratieve rechtbank van Parijs oordeelde op 2 juli dat de Franse staat schuldig was aan het niet tijdig nemen van effectieve maatregelen om dit te stoppen.

Dolphin trapped in a fishing net. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Na de argumenten van de Franse regering en Sea Shepherd te hebben gehoord, verklaarde de rechter dat "de Franse autoriteiten de uitvoering van concrete maatregelen hebben uitgesteld terwijl zij wisten van de terugkerende periodes van overmatige sterfte van walvisachtigen aan de Atlantische kust, met name in de Golf van Biskaje. Dit speelt al sinds de jaren ‘90 en wordt erger sinds 2016. Door heet uitstellen verzuimt de staat te voldoen aan haar verplichtingen krachtens het recht van de Europese Unie, in het bijzonder haar verplichting om walvisachtigen te beschermen en visserijactiviteiten te controleren. Onder die omstandigheden [...] heeft Sea Shepherd Frankrijk het recht om te stellen dat deze tekortkoming een fout is van dien aard dat de staat de verantwoordelijkheid op zich neemt.”

Het Tribunaal rechtvaardigde zijn veroordeling van de staat op basis van de volgende elementen:
- de slechte staat van instandhouding van gewone dolfijnen, tuimelaars en bruinvissen; 
- het feit dat de staat heeft nagelaten een vangstcontrolesysteem op te zetten; 
- de vertraging bij de implementatie van een monitoringsysteem en de ontoereikendheid van de verzamelde gegevens;
- de ontoereikendheid van maatregelen die beperkt zijn tot een eenvoudige meldingsplicht en pingers (akoestisch afschrikmiddel dat dolfijnen moet verjagen van hun voedergebied, wat een vorm van intimidatie vormt en waarvan de doeltreffendheid nog moet worden bewezen).

Sea Shepherd crew on patrol in the Bay of Biscay. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Frankrijk heeft het hoogste sterftecijfer van dolfijnen in visnetten in Europa
Frankrijk registreert al dertig jaar lang grote aantallen dode zeezoogdieren - met name gewone dolfijnen - op het strand, maar in 2016 nam dat sterftecijfer toe en dit cijfer blijft groeien. Autopsies uitgevoerd door wetenschappers laten zien dat tot 90% van de gedode dolfijnen het slachtoffer was van vistuig, met zichtbare tekenen van snijwonden en schaafwonden, prikwonden, gebroken rostra, geamputeerde staarten en longbloedingen. Deze verwondingen zijn allemaal symptomatisch voor een traumatische en pijnlijke dood. De dolfijnen waarop autopsie was gedaan, inclusief zwangere of zogende vrouwtjes, waren verder in goede lichamelijke conditie en goed gevoed, waardoor andere doodsoorzaken werden uitgesloten.

Visserij is op korte termijn de belangrijkste bedreiging voor het voortbestaan ​​van zeezoogdieren 
Sea Shepherd is de afgelopen drie jaar de enige organisatie aan de Franse Atlantische kust geweest die in de Golf van Biskaje patrouilleerde om vangsten te documenteren. De organisatie hielp ook wetenschappers met het identificeren van de verantwoordelijke visserij aan de hand van afbeeldingen van dolfijnen die gevangen zitten in trawlernetten, zelfs "ambachtelijke" visserijboten en boten uitgerust met akoestische afweermiddelen.

Ondanks dit overweldigende bewijs heeft de Franse staat weinig gedaan om de situatie te verhelpen
Nadat de visserijcommissies, samen met het Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Ecologische Transitie, eerst de dood van dolfijnen aan stormen hadden toegeschreven, hebben zij onvoldoende ambitieuze en effectieve maatregelen genomen om de visserijpraktijken die verantwoordelijk zijn voor het slachten te stoppen.

Mass grave of dolphins that washed up dead on the French Atlantic coast. Photo by Sea Shepherd.

Ondanks een wettelijke verplichting wordt minder dan 0,4% van de in visnetten gevangen dolfijnen aangegeven
Ondanks de wettelijke verplichting sinds 2012 om dolfijnvangsten aan te geven, beschikte de staat tot 2019 niet over het OBSMER-systeem om die verklaringen te ontvangen. Tot op heden is minder dan 0,4% van de vangsten aangegeven. "De Europese Commissie heeft Frankrijk ondervraagd over de zwakte van haar gegevens, die minder dan 1% van de visserijactiviteiten vertegenwoordigen", zegt Lamya Essemlali, president van Sea Shepherd Frankrijk. "Bovendien is de aanwezigheid van waarnemers afhankelijk van de welwillendheid van de vissersbaas en bestaat deze niet op vaartuigen van minder dan twaalf meter, waarvan de verantwoordelijkheid voor het vangen van dolfijnen is vastgesteld door wetenschappers en bevestigd door onze beelden," vervolgde ze. 
Geen van de ambachtelijke kieuwnetters - een type vissersvaartuig met een lengte van minder dan twaalf meter, waarvan er honderden zijn in de Golf van Biskaje - heeft een verklaring geregistreerd, ondanks videobewijs van Sea Shepherd waarin dolfijnen in hun netten vastzitten.

Andere ineffectieve maatregelen: akoestische afweermiddelen
Het Ministerie van Landbouw en Ecologische Transitie en de Visserijcomités blijven ook contraproductieve maatregelen bevorderen, zoals de eerder genoemde pingers. Studies hebben aangetoond dat het verdrijven van zeezoogdieren uit hun voedergebied zelfs schadelijker kan zijn voor hun overleving dan de vangsten zelf.

Sea Shepherd voegt zich bij de commissie om er bij Europa op aan te dringen Frankrijk, Spanje en Zweden ter verantwoording te roepen
Naast het voor de rechter brengen van de Franse staat wegens het niet nakomen van haar Europese verplichtingen om zeezoogdieren te beschermen en het koppig weigeren om effectieve maatregelen te nemen om de slachting te stoppen, heeft Sea Shepherd ook de krachten gebundeld met 26 ngo's om een ​​klacht in te dienen tegen Frankrijk en andere Europese staten. Naar aanleiding van deze gezamenlijke klacht heeft de Europese Commissie in de eerste week van juli een inbreukprocedure ingeleid tegen Frankrijk, Spanje en Zweden.
Sea Shepherd roept op tot concrete maatregelen, zoals het verbieden van niet-selectieve visserijmethoden in de habitatten van beschermde soorten en de installatie van camera's aan boord om de werkelijke impact van de visserij te documenteren; aanbevelingen die worden herhaald door de ICES (International Council for the Exploration of the Sea), die nu de uitvoering van noodmaatregelen aanbeveelt ter bescherming van zeezoogdieren in Europese staten.

French fishing trawlers in the Bay of Biscay. Photo Tara Lambourne/ Sea Shepherd.

"Naast de juridische strijd zullen onze schepen deze winter weer patrouilleren in de Golf van Biskaje, en dit zolang als nodig is".

Lamya Essemlali, president Sea Shepherd Frankrijk
Delen