News

Meer dode dolfijnen langs Franse Atlantische kust

donderdag, 28 Feb, 2019

Tijdens een patrouille in de Franse wateren in de Golf van Biskaje heeft Sea Shepherd een Franse trawler met een dode dolfijn in haar netten aangetroffen. 

 

Drone image of the dead dolphin hidden on the deck of Le Natif the next morning. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
A dead dolphin discovered in the water being brought onboard Sea Shepherd’s ship the Sam Simon. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Campaign Director Lamya Essemlali with a banner on the Sam Simon: “Thousands of dolphins like this one are killed every year in France so you can eat fish."
French trawler Le Natif pulling up a dead dolphin in their net. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Het Sea Shepherd schip de Sam Simonis sinds 11 februari aan het patrouilleren langs de Franse Atlantische kust om de visserij te monitoren die verantwoordelijk is voor het vangen van dolfijnen in het kader van de campagne Operation Dolphin Bycatch. Dinsdagnacht heeft de bemanning beelden kunnen maken van een dolfijn die was gevangen door twee Franse trawlers voor de kust van Lacanau. De twee schepen, Native 2 en La Roumasse, gebruikten een sleepnetmethode, waarbij een groot trechtervormig net tussen twee schepen door het water wordt getrokken. Deze methode is berucht vanwege het feit dat het gaat om een niet-selectieve en daardoor zeer destructieve vangstmethode die in dit geval wordt gebruikt in het voortplantingsgebied van de zeebaars waar ook dolfijnen voorkomen.

Nadat ze de Native 2en La Roumasse urenlang hadden gevolgd, zonder dat de dolfijn werd losgelaten, trof de bemanning van het schip van Sea Shepherd het drijvende lichaam van een kleinere dolfijn aan waar sporen van netten en haken op waren te zien. “Wij besloten om deze dolfijn aan land te brengen en te tonen aan voorbijgangers om hen erop te wijzen wat er op zee gebeurt”, aldus Lamya Essemlali, directeur van Sea Shepherd Frankrijk. De dolfijn is vandaag door de Pelagis Scientific Observatory opgehaald om autopsie op te verrichten.

Terwijl trawlers verantwoordelijk zijn voor de dood van vele dolfijnen, zijn longlines, kieuwnetten – waarbij soms wel 100 kilometer net per dag wordt uitgezet – en industriële schepen die verder uit de kust vissen ten behoeve van de vismeelindustrie ook verantwoordelijk voor de bijvangst van dolfijnen. “Te weinig mensen leggen de link tussen hun visconsumptie en het feit dat wij de zee aan het vernietigen zijn, zonder respect voor het zeeleven als geheel en zonder rekening te houden met de toekomstige generaties”, aldus Essemlali.

Operation Dolphin Bycatchvan Sea Shepherd heeft tot doel om de dood van dolfijnen voor de Atlantische kust onder de aandacht te brengen om druk uit te oefenen op de Franse regering om ervoor te zorgen dat toezichthouders verplicht aanwezig moeten zijn op alle commerciële vissersschepen, zodat er een accurate rapportage komt van alle bijvangst. Bovendien zou er een verbod moeten komen op alle visserijpraktijken waarbij elk jaar onnodig duizenden dolfijnen als bijvangst sterven.

Read more about Operation Dolphin ByCatch

Delen