News

Nigeria onderneemt actie tegen 'duurzaam gecertificeerde' garnaaltrawler

donderdag, Jan 11, 2018

De Nigeriaanse regering neemt beschuldigingen van illegale visserij serieus en heeft een verdachte ‘duurzaam gecertificeerde’ garnalentrawler drie maanden in detentie gehouden totdat de eigenaar van het schip de kapitein en de hoofdingenieur heeft ontslagen. Het schip was in 2017 in de Liberiaanse wateren gearresteerd. 

Liberiaanse kustwacht bereidt zich voor om aan boord te gaan van de Star Shrimper XXV.

Op 13 maart 2017 arresteerde de Liberiaanse kustwacht het onder Nigeriaanse vlag varende vissersschip (F / V) Star Shrimper XXV, met de hulp van Sea Shepherd, voor het plegen van verschillende overtredingen (https://www.seashepherd.nl/nl/nieuws-en-events/duurzame-garnalentrawler-gearresteerd/). Het schip had geen Liberiaanse visvergunning en werd aangehouden in een ‘inshore exclusion zone’ (IEZ), die is  gereserveerd voor lokale ambachtelijke vissers.
Tenslotte werd er geen gebruik gemaakt van de voor alle ‘duurzaam gecertificeerde’ garnalentrawlers verplichte Turtle Excluder Devices (TED).

De Star Shrimper XXV maakt deel uit van een vloot van 'duurzaam gecertificeerde' vissersschepen die eigendom zijn van Atlantic Shrimpers Ltd. en die een vergunning hebben van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken om garnalen naar de Verenigde Staten te exporteren. Certificering vereist dat schepen TED’s gebruiken om de bijvangst van schildpadden te verminderen. Dit programma staat bekend als het "Section 609" certificeringsproces en breidt de TED-vereisten uit tot schepen van landen die garnalen importeren naar de Verenigde Staten. TED’s zijn een soort roosters die zijn bevestigd aan de monden van garnaaltrawlnetten met de bedoeling o.a. zeeschildpadden uit de netten houden. Aangezien de VS de grootste importeur van garnalen ter wereld zijn, dient het “Section 609”-programma als een cruciaal instrument voor de bescherming van zeeschildpadden (en ander zeeleven) wereldwijd.

Na de arrestatie van de Star Shrimper XXV heeft Sea Shepherd een formele aanvraag ingediend bij  het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken om de "duurzame" garnalenvisserij in Nigeria te onderzoeken (https://www.seashepherd.nl/nl/nieuws-en-events/sea-shepherd-roept-vs-op/).

Op 20 december liet het Ministerie aan Sea Shepherd Legal weten dat de Star Shrimper XXV na een periode van meer dan twee maanden hechtenis door de Liberiaanse autoriteiten werd vrijgelaten en werd teruggestuurd naar Nigeria, de vlagstaat van het schip onder wiens wetten het is geregistreerd.

Volgens de door het Ministerie verstrekte informatie ondernam de Nigeriaanse regering onmiddellijk actie tegen de Star Shrimper XXV door de het schip bij aankomst in beslag te nemen en drie maanden vast te houden, terwijl de eigenaar van het schip, Atlantic Shrimpers Limited, de bemanning voor 90 dagen schorste en de kapitein en hoofdingenieur ontsloeg.

Voor het vissen in Liberiaanse wateren zonder een vergunning, werd de Star Shrimper XXV voor zes maanden toestemming ontzegd, hetgeen resulteerde in een sterke afschrikking voor andere schepen. Sea Shepherd looft de regering van Nigeria voor het serieus nemen van haar verantwoordelijkheden als vlaggenstaat.

"We zijn blij dat er in het geval van de Star Shrimper XXV actie werd ondernomen tegen het schip door zowel Liberia als de vlaggenstaat Nigeria. Aangezien Atlantic Shrimpers Ltd. deel uitmaakt van een enorme vloot van 70 Nigeriaanse garnalentrawlers, hopen we dat deze actie zal werken als een afschrikmiddel voor toekomstige criminele activiteiten," aldus campagneleider Peter Hammarstedt.

Sea Shepherd bemanning documenteert de GPS coördinaten van het vissersschip in Liberiaanse wateren.

Samenwerkingsverbanden van Sea Shepherd om illegale visserij te stoppen

Sinds februari 2017 helpt Sea Shepherd, onder de naam Operation Sola Stella, de regering van Liberia bij het aanpakken van illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde (IOO) visserij. Sea Shepherd's civiele offshore patrouillevaartuigen en ervaren bemanning opereren in Liberiaanse wateren onder leiding van het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie. De patrouilles hebben tot nu toe geleid tot de aanhouding van acht IOO-vissersvaartuigen. Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor IOO-visserij. Zo’n 40% van de vis die wordt gevangen in de West-Afrikaanse wateren valt onder IOO-visserij.

In 2016 werkte Sea Shepherd samen met de regering van Gabon voor Operation Albacore, hetgeen resulteerde in meer dan 40 inspecties van vissersschepen op zee en de daaropvolgende arrestatie van drie IOO-Congolese visserijtrawlers en één Spaanse longliner. Operation Sola Stella is een voortzetting van de toezegging van Sea Shepherd Global om actief samen te werken met nationale overheden en hun wetshandhavingsinstanties in de strijd tegen IOO-visserij.

Voor meer informatie; Operation Sola Stella

 

Liberiaanse kustwacht op de brug van de Star Shrimper XXV.
Delen

Gerelateerde teksten