News

Enorme haaiontvinningsoperatie ontdekt in São Tomé en Príncipe

maandag, 16 Okt, 2017

Shark jaws line the decks of the Baz as the Bob Barker stops the vessel for inspection. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Op 5 september zijn autoriteiten van São Tomé  aan boord gegaan van het Spaanse vissersvaartuig Baz, dat in de wateren behorende tot de Centraal-Afrikaanse eilandstaat São Tomé en Príncipe lag. Sea Shepherd en rechtshandhavers uit Gabon stonden de autoriteiten bij tijdens de gezamenlijke Operation Albacore.

Hoewel het schip bevoegdheden had om te vissen op 'tonijn en soortgelijke soorten', bleek dat hun ruim voornamelijk was gevuld met haaien, overwegend blauwe haaien, die door de Internationale Unie voor Natuurbehoud als 'bedreigd' worden geclassificeerd. Maar er lagen ook kortvin-mako haaien die zijn geclassificeerd als 'kwetsbaar', één categorie verwijderd van 'bedreigd'. Van veel haaien waren de vinnen al verwijderd, een vermoedelijke schending van de EU Ban op Haaiontvinning (1185/2003) en het amendement (605/2013), dat vereist dat gevangen haaien worden afgeleverd met hun vinnen nog aan hun lijf (Fins Naturally Attached, FNA).

Er waren bijna twee keer zo veel haaien als tonijnen aan boord van de Baz: het vaartuig vervoerde 62.730 kilo blauwe haai en 6.242 kilo kortvin-mako haai vergeleken met 36.943 kilo grootoogtonijn en 5.387 kilo geelvintonijn.

Ondertuigen, de segmenten die de vishaken verbinden met de hoofdlijnen, waren versterkt met staaldraad, waardoor het vermoeden werd bevestigd dat de soorten waarop de Baz voornamelijk doelde, haaien en niet tonijn waren. Deze segmenten worden gebruikt zodat haaien niet door de vislijn bijten en kunnen ontsnappen.

The Spanish captain of the Baz with shark fins from fish hold. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Bags of shark fins documented as evidence of violating European Union regulations. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.

De vis aan boord werd ook ontdaan van ingewanden en verwerkt, wat tegen de visserijregels van São Tomé in gaat, wanneer er geen voorafgaande goedkeuring is aangevraagd. De Baz heeft deze goedkeuring niet verkregen.

Ruim een ​​jaar eerder, in augustus 2016, hebben autoriteiten van São Tomé, die eveneens aan boord van Sea Shepherd's M/Y Bob Barker opereerden, een Spaans vissersvaartuig, de Alemar Primero, gearresteerd. Aan boord van de Alemar Primero lag 87 ton haaien en haaienvinnen. De bemanning van het vaartuig werd vervolgens gearresteerd en vrijgelaten, drie weken na het betalen van een boete voor verschillende misdrijven die geen verband hielden met ontvinning omdat, hoewel het onder de EU Ban op Haaiontvinning valt, dit nog niet uitdrukkelijk verboden is binnen de nationale wetgeving van São Tomé.

"De Afdeling Visserij van São Tomé heeft een klacht ingediend bij het Directoraat Maritieme Zaken en Visserij van de EU om de Ban op Haainontvinning te handhaven, maar vreemd genoeg werd dit niet gehandhaafd in Spanje, de vlaggenstaat van het schip, vanwege een eventuele dubbele beboeting. Er werd beweerd dat de sancties al in São Tomé waren uitgedeeld, ondanks het feit dat die sancties niet voor haaiontvinning waren," aldus Sea Shepherd’s campagneleider Peter Hammarstedt.

The Baz was boarded by Coast Guard from São Tomé and Príncipe. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Op 10 oktober 2017 heeft de visserijafdeling van São Tomé een kennisgeving van overtredingen van de visserijregels aan de Spaanse scheepseigenaar afgegeven, evenals een verzoek aan de Europese Commissie om de overtreding van het verbod op ontvinning te onderzoeken.

Sea Shepherd is van mening dat de inspectie van de Baz een kans biedt voor de Spaanse vlagstaat om eindelijk te regeren over de criminele activiteiten van de vloot.

"Doordat de Europese verantwoordelijkheid niet wordt genomen middels een aanklacht tegen de Alemar Primero vanwege het overtreden van het EU-verbod op het ontvinnen van haaien, gaat de Spaanse vissersvloot hier gewoon mee door. Dit is in strijd met de Europese regels," aldus Peter Hammarstedt. "Het Directoraat Maritieme Zaken en Visserij van de EU moet een voorbeeld zijn bij de Baz. Als Spanje de Baz niet straft, dan is er geen gerechtigheid op São Tomé en Príncipe en zal het EU-verbod op ontvinning vergeefs zijn.“

Het EU verbod op haaiontvinning werd aangenomen om ervoor te zorgen dat haai-organen niet terug in zee worden gegooid om zo meer ruimte aan boord van de schepen te maken om de waardevolle vinnen te vervoeren.  Op deze manier worden er namelijk veel meer haaien gedood dan anders het geval zou zijn. Dit alles om te voldoen aan de grote ​​Aziatische vraag naar haaienvinnensoep. Een derde van de haaiensoorten is zo overbevist dat ze met uitsterven bedreigd zijn.

 

 

The Spanish-flagged Baz in São Tomé and Príncipe waters. Photo Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Delen