News

Sea Shepherd assisteert Gabonese marine

donderdag, 13 Jul, 2017

Een week na de lancering van Operation Albacore II, een gezamenlijke operatie van Sea Shepherd en de Gabonese regering om de illegale, ongereguleerde en niet gerapporteerde (IUU) visserij in Centraal-West Afrika aan te pakken, heeft de bemanning van de Bob Barker de Gabonese autoriteiten ondersteund tijdens de arrestatie van twee illegale vistrawlers.

Gabonese mariniers aan boord illegale trawler.
Gabonese visserijhandhaving controleert het binnenhalen van een illegaal trawlnet.
Gabonese mariniers en visserijhandhaving inspecteren opgebrachte trawler.
Gabonese mariniers boorden illegale trawler.
Gabonese mariniers arresterenn illegale trawler.
De opgebrachte Haixin 28 en Haixin 23 met bemanning.
Admiraal Giuseppe de Giorgi overziet actie.
De Bob Barker helpt Gabonese autoriteiten bij de arrestatie.
Admiraal Giuseppe de Giorgi bestuurt een kleine Sea Shepherd boot met Gabonese mariniers.

De twee trawlers, Haixin 23 en Haixin 28, werden onderschept met hun visgereedschap ingezet en onderwijl actief vissend, nadat vijf vaartuigen op de radar werden waargenomen tijdens het in het donker passeren van de grens tussen Gabon en Congo.

Gewapende Gabonese mariniers (Marine Nationale) hebben de twee trawlers zonder schade of incident betreden, vervolgens inspecteerden Visserij Enforcement officers (ANPA) de vaartuigen. De overige drie trawlers ontsnapten via de grens naar Congolese wateren. Tijdens de inspectie werd ontdekt dat geen van de vaartuigen toestemming had om in de Gabonese wateren te vissen. Eén van de trawlers had ook geen vergunning om in de Congolese wateren te vissen.

Na een doortocht van 30 uur zijn de twee vaartuigen, begeleid door de Bob Barker, overgedragen aan de lokale overheden in Port Gentil om verder onderzoek en de nodige gerechtelijke procedures te beginnen.
De twee 45 meter lange trawlers, met bemanning bestaande uit Chinese en Congolese inwoners, zijn de eerste arrestaties tijdens Operation Albacore II.

"De aanhouding van deze twee schepen aan het begin van de campagne bewijst hoe belangrijk het is dat regeringen en NGO's samenwerken om de zeeën tegen stropers te beschermen. We zijn enorm trots op onze samenwerking met Gabon, en dit vroegtijdige succes."

Campagneleider captain Peter Hammarstedt

Over Operation Albacore

In 2016 heeft Sea Shepherd al eerder succesvol samengewerkt met de regering van Gabon tijdens de eerste Operation Albacore campagne. Dat resulteerde in meer dan 40 inspecties van vissersvaartuigen op zee en de daaropvolgende arrestatie van drie Iillegale Congolese vistrawlers en een Spaanse long-liner. Operation Albacore werd op 5 juli 2017 hervat met de komst van de Bob Barker in Gabon.

De campagne beoogt bestaande monitoring-, controle- en bewakingsmaatregelen uit te breiden; IUU-visserijactiviteiten op te sporen en af te breken, terwijl ook legitieme naleving door vergunninghoudende vissersbedrijven wordt gecontroleerd. Gedurende het tonijnseizoen van 2017 zullen de Marine Nationale en officieren van de ANPA worden gestationeerd aan boord van de Bob Barker, om samen met de Sea Shepherd-bemanning Gabon's soevereine wateren te patrouilleren. Admiraal Giuseppe de Giorgi, de voormalige chef van de Italiaanse Marine, verblijft ook op de Bob Barker. Hij zet ​​zijn ervaring en vaardigheden in om de wetshandhavingsmogelijkheden in de regio te vergroten.

Naar schatting wordt er jaarlijks wereldwijd tussen de 11 en 26 miljoen ton vis gevangen door IUU visserij. Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor IUU-visserij en tot wel 40% van de vis die in West- en Centraal-Afrikaanse wateren wordt gevangen gebeurt op illegale wijze.

OPERATION ALBACORE CAMPAIGN HOME PAGE

Delen