News

Illegale vissers met dode babyhaaien gearresteerd in zeereservaat

maandag, 30 Sep, 2019

Op 19 september betraden Gabonese agenten, aan boord van het Sea Shepherd schip Bob Barker, tijdens een nachtelijke inval, het onder Congolese vlag varende schip Tchilassi. De bemanning van dit schip was op dat moment bezig illegaal netten uit te zetten in de beschermde wateren van het Mayumba National Park op de grens van Gabon en Congo-Brazzaville voor de kust van Centraal West-Afrika.

Gabonese navy sailor on board the Tchilassi. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

De Bob Barker was, onder leiding van de Engelse kapitein Julian McGale, bezig met het laatste deel van de grenspatrouille bij het Mayumba National Park voordat het schip terug zou varen naar de haven, toen de Tchilassi via de radar werd gedetecteerd.

Gabonese navy sailors on board the Tchilassi. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

De Gabonese autoriteiten gaven direct opdracht aan de Bob Barker om kleine boten in te zetten om het overtredende vissersschip te onderscheppen. Het Mayumba Nationaal Park is vooral aangewezen als reservaat ter bescherming van de nestplaatsen van verschillende bedreigde soorten zeeschildpadden. De kust van Gabon is een van de meeste belangrijke nestplaatsen ter wereld. Bovendien trekt 30% van alle zeeschildpadden jaarlijks door de Gabonese wateren.

Gabonese eco-guard inspecting evidence on the bridge of the Tchilassi. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Toen ze aan boord gingen van het vissersschip ontdekten de Gabonese visserijinspecteurs zeven dode babyhaaien en twee mantaroggen, samen met vele tonnen vis. De inspecteurs werden vergezeld door Mike Fay, een wereldberoemde natuurbeschermer van de Wildlife Conservation Society. Hij was tevens actief voor National Geographic en adviseur van de president. 

Dead baby shark and devil ray in the fish hold. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Twee maanden geleden werd tijdens Operation Albacore IV de Haixin 27 gearresteerd, eveneens vanwege illegale visserij in de wateren van Gabon. Operation Albacore IV is een samenwerking tussen Sea Shepherd en de Gabonese regering om de illegale visserij aan te pakken. Op diezelfde dag vond de aanhouding plaats van een Angolese kano die illegaal aan het vissen was en werd er een boete uitgeschreven aan een lokale trawler vanwege het niet beschikken over de juiste papieren.

The Tchilassi arrested and under escort to Port Gentil. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Twee jaar geleden heeft de president van Gabon, Ali Bongo Ondimba, tijdens de Oceanenconferentie van de Verenigde Naties in New York aangekondigd dat er negen nieuwe nationale zeeparken zouden worden aangewezen evenals elf nieuwe zee reservaten. Daarmee zou het grootste netwerk aan beschermde zeegebieden in Afrika ontstaan. 

Captain Julian McGale on the deck of the Tchilassi. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Operation Albacore IV heeft tot doel om deze nieuwe beschermde zeegebieden van Gabon te beschermen door illegale visserij op te sporen en uit te schakelen en tevens de vissers die wel over vergunningen beschikken, te controleren om op die manier de bestaande monitoring, controle en surveillance-activiteiten te versterken.

Captain Julian McGale with dead sharks on the Tchilassi. Photo by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Delen