News

Verontrustende beelden van twee bultruggen in visnet

dinsdag, 31 Aug, 2021

Op 4 augustus zweefde een Sea Shepherd-drone boven een sleepnet dat een Europees vissersvaartuig rond een school tonijn had opgesteld, en legde verontrustende beelden vast van twee bultruggen die worstelen om zichzelf te bevrijden.

Meer dan een uur lang vochten de bultruggen verwoed om te ontsnappen, ondanks herhaalde verzoeken aan het schip om hun net te openen.
Een drone werd ingezet vanaf het Sea Shepherd-schip Bob Barker, dat momenteel voor het zesde jaar patrouilleert in de wateren van Gabon, een land in Centraal-Afrika, in samenwerking met de Gabonese autoriteiten die aan boord gaan en vissersvaartuigen inspecteren die een vergunning hebben om te vissen in de soevereine wateren van Gabon.

Humpback whale struggling in purse seine fishing net.

Toen Operation Albacore, de campagne om de illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) in de wateren van Gabon te stoppen, in 2015 van start ging, meldden visserijwaarnemers regelmatig dat sleepnetvissersvaartuigen routinematig walvissen en walvishaaien gebruikten als levende apparaten voor het verzamelen van vissen, waarbij ze opzettelijk hun netten plaatsten rond mariene megafauna, wetende dat ze de tonijn zouden verstrikken die met hen mee zwemt.  

Als gevolg daarvan verbood de regering van Gabon, onder leiding van de geachte minister van Visserij, Biendi Maganga-Moussavou, deze praktijken en verplichtte de ze hun netten onmiddellijk te openen als er per ongeluk walvissen of walvishaaien in vast zouden komen te zitten, zelfs als het het verlies van de tonijnvangst betekent.

"Hoewel de twee bedreigde bultruggen uiteindelijk zijn vrijgelaten, vermindert elke minuut extra stress de overlevingskans na de vrijlating."

Captain Peter Hammarstedt, Sea Shepherd’s Director of Campaigns.
Sea Shepherd small boat with F/V Pont Saint Louis. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

Sleepnet- of ringzegenvisserij is een manier van vissen waarbij een groot net rond een hele school vissen wordt geplaatst, het net op de bodem wordt gesloten en vervolgens naar binnen wordt getrokken, waardoor de vangst wordt verdicht.

Minister Biendi Maganga-Moussavou speaks with Captain Peter Hammarstedt about Operation Albacore. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

Toen minister Maganga-Moussavou de verontrustende beelden te zien kreeg, beloofde hij om zich bij Gabonese visserij-inspecteurs, eco-bewakers van de nationale parken, marine-zeelieden en Sea Shepherd-bemanning aan boord van de Bob Barker te voegen voor een aantal dagen patrouilles op zee.

“Ik wilde deze vispraktijken uit de eerste hand zien en tegelijkertijd een krachtig signaal afgeven dat illegale visserijactiviteiten niet worden getolereerd in de wateren van Gabon. Ik reisde meer dan 190 kilometer van Libreville de zee op - tot aan onze zeegrens met het naburige São Tomé en Principe - om te laten zien dat de regering van de Gabonese Republiek waakzaam is bij het patrouilleren op elke vierkante kilometer van haar soevereine wateren; en om over te brengen dat Operation Albacore mijn volledige steun heeft, evenals de volledige steun van het staatshoofd, H.E. Ali Bongo Ondimba", zei minister Maganga-Moussavou. Minister Maganga-Moussavou heeft besloten sancties op te leggen aan het schip dat weigerde zijn netten te openen.

Minister Biendi Maganga-Moussavou inspects cargo holds of purse seiner. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

"De publicatie van deze schokkende beelden, het bekeuren van het schip en mijn eigen persoonlijke deelname aan de patrouille zullen toekomstige illegale handelingen afschrikken", zei minister Maganga-Moussavou."

Minister Maganga-Moussavou.
Minister Biendi Maganga-Moussavou watches footage of humpback whales caught in fishing net. Photo by Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.
Delen