News

Minister Gabon pakt illegale visserij aan

donderdag, 02 Sep, 2021

Op 26 augustus assisteerde Sea Shepherd een inspectieteam van de Gabonese autoriteiten - vergezeld door Gabons minister van Visserij - toen ze aan boord gingen van een garnalentrawler die ten noordoosten van Libreville, de hoofdstad van Gabon, viste.

Alarming ration of shrimp catch to fish bycatch.

Gabonese visserij-inspecteurs ontdekten dat de trawler Renovation 2 netten met ondermaatse mazen gebruikte, waardoor ook jonge vissen niet kunnen ontsnappen aan de vangst.

“Het schip gebruikte niet alleen de verkeerde maaswijdte, maar de verhouding tussen vangst en bijvangst was schokkend. Terwijl ik op het dek van de trawler was, zag ik slechts een paar kleine bakjes garnalen balanceren op een berg vis, waarvan vele ondermaats waren”, aldus Zijne Excellentie Biendi Maganga-Moussavou, minister van Visserij van Gabon.

Bijvangst bestaat uit de “niet-doelsoorten” die door een vissersvaartuig worden gevangen.

Minister Biendi Maganga-Moussavou with Captain Peter Hammarstedt.

Op de meeste garnalentrawlers wordt voor elke pond gevangen garnalen ook minstens zes pond bijvangst gevangen, waaronder zeeschildpadden, haaien en andere kwetsbare soorten. In het geval van de Renovation 2 werd de verhouding van vangst tot bijvangst geschat op 0,2% garnalen en 99,8% bijvangst. De meeste van de laatste werden dood overboord gegooid.

Gabonese fisheries inspectors examine Renovation 2 paperwork.

"Voor slechts een paar garnalencocktails werden duizenden andere wezens overboord gegooid."

Captain Peter Hammarstedt, Sea Shepherd’s Director of Campaigns

De Renovation 2 werd onder arrest geplaatst en bevolen om naar Port Gentil in Gabon te varen, voor verder onderzoek.

Minister Biendi Maganga-Moussavou with the Renovation 2

"Het was belangrijk voor mij om zelf de impact van de garnalenvisserij voor de kust van Gabon te zien", aldus minister Maganga-Moussavou. “Deze verspillende praktijken kunnen in Gabon niet worden getolereerd. Ik heb opdracht gegeven tot een officieel onderzoek naar de garnalenvisserij en in afwachting van de uitkomst van het onderzoek ben ik bereid het visseizoen op te schorten totdat er een oplossing is gevonden voor het bijvangstprobleem”.

Drie dagen lang vergezelde minister Maganga-Moussavou de Gabonese visserij-inspecteurs en Sea Shepherd-bemanning aan boord van het Sea Shepherd-schip Bob Barker voor patrouilles op zee.

Juvenile fish caught in net. Scroll to see more images.
Gabonese Navy sailor on board Renovation 2.
Minister Biendi Maganga-Moussavou surrounded by bycatch.
Dead fish being shoveled overboard.
Dead fishing being dumped overboard.
Alarming ratio of shrimp catch to fish bycatch.
Delen