News

Samenwerking met Gabon

woensdag, 10 Jul, 2019

Twee jaar nadat de Gabonese president Ali Bongo Ondimba tijdens de Verenigde Naties Oceaan Conferentie in New York de oprichting van negen nieuwe nationale mariene parken en 11 nieuwe waterreservaten heeft aangekondigd, heeft Sea Shepherd bevestigd om nog drie jaar de Gabonese regering bij te staan in hun strijd tegen de illegale visserij door middel van patrouilles op zee in het grootste netwerk van beschermde mariene gebieden van Afrika.

Captain Peter Hammarstedt and Gabonese law enforcement plan patrol. Photos by Rebecca Griffiths/Sea Shepherd. Scroll right for more images.
Gabonese navy sailors on patrol.
Gabonese fisheries agents carry out their inspection duties.
Gabonese navy sailor secures trawler for inspection.
Operation Albacore IV crew on the Bob Barker.
Inspection of trawler at sea.
Dolphins and Sea Shepherd small boat.
Fish with the Bob Barker.
A whale shark investigates the Bob Barker small boat.

Met de naam Operation Albacore IV heeft Sea Shepherd een Memorandum van Overeenstemming (MvO) met de Gabonese ministeries van Visserij, Defensie en Milieu ondertekend om het succesvolle partnerschap uit te breiden waarbij al acht illegale vissersvaartuigen zijn gearresteerd sinds het begin van de gezamenlijke patrouilles drie jaar geleden. De uitbreiding van de patrouilles op zee met de wateren van de naburige eilandstaat São Tomé en Príncipe heeft geresulteerd in de aanhouding van nog eens twee vaartuigen in overtreding voor het ontvinnen van haaien.

In het kader van het MvO heeft Sea Shepherd voortdurende voorziening aan een civiel offshore patrouillevaartuig (COPV), operationele bemanning om het uit te voeren, en brandstof toegezegd. Gabonese partners stellen de wetshandhavers die meevaren en de bevoegdheid hebben om bij overtreders van de Gabonese wet aan boord te gaan, ze te inspecteren en te arresteren, ter beschikking.

Vanaf 15 juni richtte een 15-daagse geheime patrouille onder leiding van de Gabonese autoriteiten aan boord van het Sea Shepherd schip M/Y Bob Barker zich op mariene parken gelegen in grensgebieden tussen Gabon en het naburige Equatoriaal Guinea en Congo-Brazzaville.

Toen Operation Albacore in 2016 begon, werden vloten van meer dan een dozijn buitenlandse trawlers routinematig opgespoord die door Gabonese wateren vanuit buurland Congo-Brazzaville voeren om illegaal te vissen. Echter, de geheime patrouille ontdekte dat beide grensregio's ongewoon stil waren, omdat vroegere overtreders ver van de grens van de zeeparken blijven.

"Deze buitenlandse trawlers hebben eerder de mariene parken van Gabon gezien als biodiverse spaarvarkens die ze kunnen plunderen en vernietigen met hun netten. Echter, drie jaar en vele arrestaties later blijven de stropers uit de buurt dankzij het Gabonese leiderschap. Operation Albacore heeft zich succesvol ontwikkeld van het doen van arrestaties tot het afschrikken van criminele activiteiten, waarbij de laatste vispopulaties in staat zijn te herstellen terwijl de mariene parken waakzaam worden verdedigd, niet alleen op papier, maar ook in de praktijk,"

Peter Hammarstedt, captain of the M/Y Bob Barker.

Gedurende het seizoen van de tonijnvisserij in 2019 zullen Gabonese mariniers (Marine Nationale), inspecteurs van het Gabonese ministerie van Visserij (DGPA) en parkwachters van het Nationaal Agentschap van Nationale Parken (ANPN) gestationeerd blijven aan boord van het Sea Shepherd schip, M/Y Bob Barker, die samen met de Sea Shepherd-bemanning de soevereine wateren van Gabon patrouilleert.

Deze patrouilles zullen een middel zijn voor de rechtshandhaving om de kritieke tonijnhabitat in Centraal West Afrika te verdedigen, te behouden en te beschermen.

Operation Albacore IV heeft als doel de nieuw opgerichte beschermde mariene gebieden van Gabon te blijven verdedigen, IOO visserijactiviteiten te detecteren en te ontmoedigen, en tegelijkertijd de naleving door vergunninghoudende visexploitanten te controleren en bestaande monitoring-, controle- en bewakingsmaatregelen uit te breiden.

De strijd tegen illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij (IOO)

Naar schatting wordt er jaarlijks tussen de 11 en 26 miljoen ton vis door middel van IOO visserij gevangen. Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor deze vorm van visserij: tot 40% van de gevangen vis in West- en Centraal West Afrikaanse wateren wordt door criminele exploitanten gevangen.

In 2016 werkte Sea Shepherd samen met de Gabonese regering voor de eerste Operation Albacore, en sindsdien heeft de samenwerking geresulteerd in meer dan 140 inspecties van vissersschepen op zee en de daaropvolgende arrestaties van tien illegale vissersvaartuigen. Sinds 2016 werkt Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon, Liberia, São Tomé en Príncipe, Benin en Tanzania om IOO visserij te bestrijden door het gebruik van Civiele Offshore Patrouillevaartuigen (COPV) aan Afrikaanse kuststaten, zodat autoriteiten de handhaving van visserijvoorschriften en instandhoudingswetten in hun soevereine wateren kunnen toepassen.

Tot op heden hebben de unieke partnerschappen geresulteerd in de arrestaties van 31 schepen voor de illegale visserij en andere visserijmisdrijven.

 

Delen