News

Twee trawlers gearresteerd in Gabon met meer dan een ton roggen en vinnen

maandag, 17 Aug, 2020

Op 8 augustus arresteerden de Gabonese autoriteiten die aan boord van het Sea Shepherd-schip Bob Barker werkten, twee trawlers met meer dan een ton roggen en roggenvinnen in de wateren van Centraal West-Afrika.

Arrested Guo Ji 826 and Guo Ji 866. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.
Bob Barker intercepts fishing trawlers. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.
Sea Shepherd marine biologist with ray fins. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.
Sea Shepherd marine biologist with Gabon Navy sailor. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.
Guo Ji 826 and Guo Ji 866 arrested for finning rays. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.
Gabon navy sailor. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.
Fisheries inspection team on board arrested trawlers. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

Tijdens een routine-inspectie van de lokale trawler Guo Ji 826 als onderdeel van Operation Albacore V - een samenwerking tussen de regering van Gabon en Sea Shepherd om een gezamenlijke patrouille op zee uit te voeren om illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij (IUU) te stoppen - ontdekten visserij-inspecteurs een vangst van twee verboden roggensoorten, waarvan er één soort ontvind was.

Zij vonden ook vijf ton ruwe meerval, waarvan de vangst niet is toegestaan in de wateren van Gabon.

Gabonese authorities with boxes of fins and rays. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

Bij het aan boord gaan van een naburige trawler, de Guo Ji 866, werden er nog meer roggenvinnen gevonden en de kapitein onthulde aan de onderzoekers dat er meer dozen met vinnen in het visruim waren, verborgen onder dozen met vis.

Boxes of rays on Guo Ji 826. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

Om ervoor te zorgen dat er niet met het bewijs kon worden geknoeid, of vernietigd, gaf rechter Biendi Maganga-Moussavou, de minister van Visserij van Gabon, opdracht om zowel de Guo Ji 826 als de Guo Ji 866 te arresteren; en om door Gabonese mariniers en de Bob Barker naar de haven van Libreville te worden geleid.

Gabonese authorities with box of fins. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

Nader onderzoek in de haven bracht in totaal 40 dozen (800 kilogram) roggen aan het licht en 13 dozen (260 kilogram) roggenvinnen, waaronder de margrietpijlstaartrog, een beschermde en met uitsterven bedreigde diersoort.

Arrested of Guo Ji 826 and Guo Ji 866. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

"De arrestatie van deze twee trawlers onderstreept het belang van de voortzetting van de visserijcontroles op zee tijdens de pandemie. Deze misdaden konden alleen worden opgespoord dankzij de toewijding van de Gabonese wethandhavingsautoriteiten - bijgestaan door de bemanning van Sea Shepherd aan boord van de Bob Barker - die ondanks COVID-19 hun taken voor de kust met grote moed voortzetten", aldus Byron Carter, kapitein van de Bob Barker.

Protected species of rays, finned. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

Sinds 2019 is het ontvinnen van haaien, roggen en vleten ten strengste verboden in de wateren van Gabon. Sea Shepherd werkt momenteel aan de ondersteuning van de Gabonese regering bij de oprichting van het eerste haaienreservaat van Afrika.

Catch of trawlers being inspected. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

"Sea Shepherd juicht het leiderschap van Gabon toe voor de bescherming van haaien en roggen; maar ook om de handhaving van de visserij op zee tijdens een pandemie voort te zetten. Stropers rusten niet tijdens een pandemie. Dat geldt ook voor onze trotse coalitie van Gabonese Visserij-inspecteurs, milieubewakers, marinezeilers en Sea Shepherd-bemanning".

Peter Hammarstedt, Director of Campaigns Sea Shepherd
Fishers with Gabon Navy sailor. Photo Youenn Kerdavid/Sea Shepherd.

Over Operation Albacore 

Naar schatting wordt er elk jaar tussen de 11 en 26 miljoen ton vis wereldwijd gevangen door middel van IUU-visserij. Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor IUU-visserij; tot 40% van de vis die wordt gevangen in West- en Centraal-West-Afrikaanse wateren, is gevangen door criminele exploitanten.

In 2016 werkte Sea Shepherd samen met de regering van Gabon voor de eerste Operation Albacore, en sindsdien heeft de samenwerking geleid tot honderden inspecties van vissersschepen op zee en de daaropvolgende arrestaties van twaalf illegale vissersschepen.
Het partnerschap omvat het Gabonese Departement voor Visserij en Aquacultuur, de Gabonese Marine en het Nationaal Agentschap van Nationale Parken.

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon, Liberia, São Tomé en Príncipe, Benin en Tanzania om IUU-visserij te bestrijden door het gebruik van civiele offshore patrouillevaartuigen (COPV's) aan Afrikaanse kuststaten te bieden, zodat de autoriteiten de handhaving van visserijregelgeving in instandhoudingswetten in hun soevereine wateren kunnen uitvoeren.
Tot op heden hebben de unieke partnerschappen geresulteerd in de arrestaties van 54 vaartuigen voor illegale visserij en andere visserijmisdrijven. 

 

Delen