News

Minister van Visserij van Gabon sluit zich aan bij Sea Shepherd-patrouille

vrijdag, 18 Okt, 2019

De eerbare Biendi Maganga-Moussavou, minister van Visserij voor de Republiek Gabon, voegde zich bij de bemanning van de Bob Barker op patrouille ter afsluiting van Operation Albacore IV, het vierde jaar van gezamenlijke operaties tussen Sea Shepherd en de Gabonese regering om illegale activiteiten, niet-gemelde en ongereguleerde visserij in Centraal-West-Afrika aan te pakken.

Minister Maganga-Moussavou with Bob Barker in background. Photos by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Minister Maganga-Moussavou with Captain Julian McGale. Photos by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Minister Maganga-Moussavou in fish hold of purse seiner. Photos by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Minister Maganga-Moussavou on bridge of purse seiner with fisheries inspector. Photos by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Gabon Navy sailors welcome Minister aboard Bob Barker. Photos by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Gabon Navy sailors welcome Minister aboard Bob Barker. Photos by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Minister Maganga-Moussavou with Mike Fay on Bob Barker bridge. Photos by Tara Lambourne/Sea Shepherd.
Minister Maganga-Moussavou with Bob Barker in background. Photos by Tara Lambourne/Sea Shepherd.

Minister Maganga-Moussavou vergezelde de visserij-inspecteurs, rangers van het nationale park en de Gabonese marine bij het aan boord gaan en het uitvoeren van inspecties op zee, tijdens samenwerking met Sea Shepherd om de soevereine wateren van Gabon, inclusief het grootste netwerk van beschermde mariene gebieden in Afrika, te patrouilleren.

Aan boord van een industrieel vissersvaartuig zag minister Maganga-Moussavou uit eerste hand de effecten van de tonijnvisserij op lokale haaienpopulaties. Terwijl de doelvangst van de industriële vissersvaartuigen die in de wateren van Gabon actief zijn, tonijn is, hebben Gabonese waarnemers gedocumenteerd dat het gebruik van visaggregatieapparaten  (FAD) - in wezen drijvende objecten, meestal gemaakt van plastic en met hightech sonar- en satellietcommunicatie apparatuur, die dienst doet als vismagneten -  geresulteerd heeft in een groot aantal dode haaien en jonge vissen.

In één onderzoek ontdekte het Gabonese visserijobservatieprogramma dat 83,5% van de tonijnvangst juveniele (of seksueel onvolwassen) vis is bij het vissen op FAD's, vergeleken met 10,5% van de vangst die jeugdig is bij het vissen op vrije scholen tonijn. Dit betekent dat de impact van deze visserij op vissen die de reproductieve leeftijd nog niet hebben bereikt acht keer groter is bij gebruik van FAD's.

Bijvangst van haaien neemt ook toe, omdat deze haaiensoorten worden aangetrokken door de jonge vis. Gabon overweegt momenteel om als een van de eerste landen ter wereld alle FAD's geleidelijk af te schaffen.

Aan boord van de Bob Barker bevond zich ook de National Geographic-ontdekkingsreiziger dr. Mike Fay, natuurbeschermer van de Wildlife Conservation Society en adviseur van president Ali Bongo Ondimba van Gabon.

Twee jaar geleden verklaarde de president van Gabon de oprichting van negen nieuwe nationale parken en 11 nieuwe waterreservaten op de Ocean Conference van de Verenigde Naties in New York, wat neerkomt op het grootste netwerk van beschermde mariene gebieden in Afrika.

"De aanwezigheid van een Gabonese kabinetsminister aan boord van een Sea Shepherd-schip op patrouille, toont de inzet van de regering van Gabon om niet alleen op de lauweren te rusten van eerdere successen in natuurbehoud, maar in plaats daarvan door te gaan met het maken van natuurbeschermingsgeschiedenis. Sea Shepherd bedankt minister Maganga-Moussavou voor zijn leiderschap op het gebied van instandhouding, aangezien Gabon zowel een regionale als een wereldwijde leider in visserijbeheer blijft."

Peter Hammarstedt, Director of Campaigns for Sea Shepherd Global.

In september verrasten Gabonese rechtshandhavers aan boord van de Bob Barker de onder de Congolese vlag varende Tchilassi tijdens een nachtelijke actie, wegens het uitzetten van haar netten in de beschermde wateren van Mayumba National Park op de grens tussen Gabon en Congo-Brazzaville uitzette; en in juli werd de Chinese vlagtrawler Haixin 27 gearresteerd in het Grand Sud du Gabon reservaat.

Operation Albacore IV wordt afgesloten met het vertrek van de Bob Barker uit de wateren van Gabon, maar Sea Shepherd streeft ernaar samen te blijven werken met Gabon en andere regionale partners om de Golf van Guinea te blijven verdedigen, behouden en beschermen tegen illegale en destructieve vispraktijken.

In de nasleep van Operation Albacore IV zijn verschillende trawlers gearresteerd en berecht, zijn wettelijke kaders om oceanen te beschermen versterkt, zijn talloze zeedieren gered en is het grootste netwerk van beschermde mariene gebieden in Afrika nog steeds verdedigd.

Over Operation Albacore

​Naar schatting wordt er jaarlijks tussen de 11 en 26 miljoen ton vis gevangen door middel van IUU-visserij.Ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor IUU-visserij: tot 40% van de vis in West- en Centraal-West-Afrikaanse wateren wordt gevangen door criminele exploitanten. In 2016 werkte Sea Shepherd samen met de regering van Gabon voor de eerste Operation Albacore, en sindsdien heeft de samenwerking geresulteerd in meer dan 140 inspecties van vissersvaartuigen op zee en de daaropvolgende arrestaties van tien illegaal opererende vissersvaartuigen.

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd samen met de regeringen van Gabon, Liberia, São Tomé en Príncipe, Benin, Namibië, Gambia en Tanzania om IUU-visserij te bestrijden door civiele patrouilleschepen aan de Afrikaanse kuststaten aan te bieden zodat autoriteiten visserijregelgeving en instandhoudingswetten in hun soevereine wateren kunnen handhaven. Tot op heden hebben de unieke partnerschappen geresulteerd in de arrestatie van 45 schepen voor illegale visserij en andere visserijmisdaden.

 

Delen