News

Liberia kent Sea Shepherd hoogste militaire eer toe

dinsdag, 12 Feb, 2019

Op 11 februari ontving Sea Shepherd de Distinguished Service Order (DSO) van de Liberiaanse president dr. George Manneh Weah ter gelegenheid van het 62-jarig jubileum van de strijdkrachten in Monrovia. De onderscheiding is de hoogste militaire prijs die wordt uitgereikt door het ministerie van Nationale Defensie en de strijdkrachten van Liberia, en erkent uitzonderlijke dienstverlening aan de Republiek Liberia.

Captain Peter Hammarstedt and fellow honorees of the DSO. All photos by Yagazie Emezi/Sea Shepherd.
Captain Peter Hammarstedt as the citation for the DSO is read.
President Dr. George Manneh Weah presents Sea Shepherd with the DSO medal.
President Dr. George Manneh Weah, the Hon. Daniel D. Ziankahn Jr., Major General Prince Johnson III and the honorees of the DSO.
Captain Alex Cornelissen, Captain Peter Hammarstedt, Mr. G.M. and the former Minister of National Defense, the Hon. Brownie Samukai.
Captain Alex Cornelissen, Captain Peter Hammarstedt, Mr. G.M. and the Hon. Daniel Ziankahn Jr., Minister of National Defense.
The Liberian Coast Guard.
The Distinguished Service Order (DSO).
Captain Alex Cornelissen and Captain Peter Hammarstedt with the citation for Distinguished Service Order.

Kapiteins Alex Cornelissen en Peter Hammarstedt, respectievelijk directeur Sea Shepherd Global en campagne directeur, woonden de ceremonie bij in Monrovia, waar Sea Shepherd werd geëerd voor "de immense steun en bijdrage aan het assisteren van de Liberiaanse kustwacht bij de bestrijding van illegale, niet-aangegeven en niet-gereguleerde (IUU) visserij in Liberia ".

Sinds februari 2017 werkt Sea Shepherd samen met de Liberiaanse autoriteiten aan gezamenlijke patrouilles op zee die hebben geleid tot de arrestatie van 14 vissersschepen voor illegale visserij en andere visserijmisdrijven.

Met de naam Operation Sola Stella werd het partnerschap erkend in het officiële citaat van de regering dat tijdens de viering werd voorgelezen:

Deze samenwerking is vooral succesvol geweest door gebruik te maken van een gemengd team van internationale Sea Shepherd-bemanning, die het schip exploiteert, en leden van de Liberiaanse kustwacht, met de bevoegdheid om schepen die de Liberiaanse wet- en regelgeving overtreden te enteren, te inspecteren en te arresteren. De voortreffelijke steun van Sea Shepherd aan de regering van Liberia via de strijdkrachten van Liberia is een wereldwijde missie om het leven in de zee en ecosystemen te beschermen en te behouden. Dit weerspiegelt een duidelijke erkenning van de organisatie en haar toegewijde diensten.

Kapitein Peter Hammarstedt accepteerde de DSO-medaille namens Sea Shepherd en zei:
"Liberia is een regionale leider in de strijd tegen illegale visserij gebleken en dat is te danken aan de visionaire leiding van de eerwaardige Daniel D. Ziankahn jr., minister van Nationale Defensie, en generaal-majoor prins Johnson III, stafchef. Ik ben trots en nederig om de prijs te mogen accepteren namens de dappere mannen en vrouwen van de Liberiaanse kustwacht en de gepassioneerde kapiteins en bemanningen van Sea Shepherd die de afgelopen twee jaar op zee hebben doorgebracht om stropers namens alle Liberianen voor het gerecht te brengen".

"Sea Shepherd is ongelooflijk trots op haar samenwerking met het Ministerie van Nationale Defensie en het is daarom een grote, grote eer om de Distinguished Service Order te mogen ontvangen. Om de strijd tegen illegale visserij te winnen, heeft de wereld leiders nodig. De afgelopen twee jaar van samenwerking heeft Sea Shepherd aangetoond dat de Liberiaanse kustwacht het voortouw neemt".

- Captain Alex Cornelissen

Hieronder de volledige tekst:

Sea Shepherd Global is een natuurlijke partner van de Republiek Liberia. Samen lanceerden het Liberiaanse Ministerie van Nationale Defensie en Sea Shepherd Operation Sola Stella, vernoemd naar het Latijnse woord voor 'Lone Star' en symboliseren het regionale leiderschap van het Ministerie van Nationale Defensie in de strijd tegen illegale visserij. Het doel van het partnerschap is om Liberiaanse wetten na te leven door illegale, niet-aangegeven en niet-gereguleerde (IUU) visserij in de soevereine wateren van Liberia te bestrijden.

Onder leiding van de Liberiaanse kustwacht zijn gezamenlijke patrouilles gestart in februari 2017, omdat Sea Shepherd het gezamenlijk gebruik van een civiel offshore patrouillevaartuig, de Bob Barker, aan Liberia kon aanbieden. Deze samenwerking is vooral succesvol geweest door gebruik te maken van een gemengd team van internationale Sea Shepherd-bemanning, die het schip exploiteert, en leden van de Liberiaanse kustwacht, met de bevoegdheid om schepen die de Liberiaanse wet- en regelgeving overtreden te enteren, te inspecteren en te arresteren.
Als gevolg van Operation Sola Stella zijn veertien onwettige schepen aangehouden, die door middel van boetes een kritisch inkomen voor de regering hebben gegenereerd; er is een aanzienlijk niveau van afschrikking ontwikkeld voor andere IUU-vissersvaartuigen. De operationele paraatheid van Liberia op zee is verbeterd; Liberiaanse wateren zijn beschermd, genereren werk, eten en inkomsten voor de bevolking van Liberia en versterken de samenwerking tussen meerdere instanties, waardoor Liberia en Liberiaanse wateren worden beschermd tegen toekomstige indringers en criminelen.

De voortreffelijke steun van Sea Shepherd aan de regering van Liberia via de strijdkrachten van Liberia komt tegemoet aan haar wereldwijde missie om het zeeleven en de ecosystemen te beschermen en te behouden en dit weerspiegelt een duidelijke erkenning van de organisatie en haar toegewijde diensten.

Daarom, voor uw uitstekende bijdrage aan de bevolking van Liberia, via de strijdkrachten van Liberia en het Ministerie van Defensie, dien ik, dr. George Manneh Weah, president van de Republiek Liberia en opperbevelhebber van de strijdkrachten van Liberia, hierbij de 'Distinguished Service Order' toe aan Sea Shepherd.

Uw diensten aan ons land brengen eer aan uzelf, de bevolking van Liberia, uw organisatie en het land.

Gegeven deze 11e dag van februari 2019.

Voor meer informative over Sea Shepherd’s Operation Sola Stella: https://www.seashepherdglobal.org/our-campaigns/operation-sola-stella/

Delen